Odrasli

SALO NA STOMAKU MOŽE BITI OKIDAČ OPASNIH OBOLJENJA: Lekari upozoravaju na faktore rizika gojaznosti (FOTO)

Stručnjaci ističu da ova vrsta masti loše utiče na unutrašnje organe posebno na srce čime se povećava rizik od infarkta

17.05.2023 12:01

SALO NA STOMAKU MOŽE BITI OKIDAČ OPASNIH OBOLJENJA: Lekari upozoravaju na faktore rizika gojaznosti (FOTO)
Shutterstock

Mnogi ljudi, bez obzira na pol, kad uđu u zrele godine najčešće dobijaju višak masnih naslaga oko struka i na stomaku. Kako naglašavaju lekari, salo na ovom delu telu kod nas poznato i kao "šlauf" zapravo može biti alarm koji upozorava na opasna obolenja kojih možda nismo ni svesni. 

Kako ističu stručnjaci, ukoliko višak sala imate samo na ovom delu tela to je upozorenje na povećan rizika od srčanog udara

shutterstock.com

Unutrašnja masnoća stvara pristisak na organe i srce može da dovede do infarkta

Veći rizik od infarkta

Prema studiji koju je objavio američki medicinski časopis za zdravlje srca, ispitivane su žene starosti od 40 do 69 godina. Prema rezultatima ovog istraživanja žene ove životne dobi koje imaju šlauf oko struka i salo na stomaku imaju 10 do 20 odsto veći rizik od srčanog udara i iznenadne smrti. 

Istraživanje je je otkrilo da ljudi koji imaju prosečnu težinu ali i višak sala imaju više šanse za iznendanu smrt u odnosu na ljude koji imaju višak kilograma po celom telu. 

- Bez obzira da li imate normalnu težinu ili ste gojazni, ukoliko imate salo oko struka i stomaka imate veći rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema i prerane smrti - upozorili su lekari.

Prema rečima dr Sare Garsed, njeni pacijenti su svesni da gojaznost i višak kilograma mogu biti opasni za zdravlje, ali su često šokirani kad shvate koliko je opasan šlauf oko struka i na stomaku.

- Čak i kad niste gojazni na ostalim delovima tela, višak masti na struku i stomaku može biti opasno zbog vrste masti. Salo na stomaku često može da ukazuje na višak visceralne masti koja je nezdrava i nalazi se oko vaših unutrašnjih organa. Ova mast vrši pritisak na unutrašnje organe usled čega se povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema - rekla je ona.

Prema njenim rečima, osobe koje imaju ovu vrstu masnoće imaju i veće šanse za razvoj srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, dijabetesa, raka dojke, Alchajmerove bolesti i problema sa jetrom. 

- Rizik za nastanak ovih bolesti drastično se povećava usled visceralne masti, a skoro odmah povećava i insulinsku rezistenciju što dovodi do rizika od razvoja dijabetesa - naglasila je dr Sara. 

shutterstock.com

Posebno je ako imate višak masnih naslaga samo na struku i stomaku

Opterećuje srce

Prema istraživanju Medicinskog fakulteta u Teksasu, visceralne masti imaju sposobnost da brzo povećavaju krvni pritisak što dodatno opretećuje rad srca usled čega i dolazi do infarkta. 

- Stalan pritisak na unutrašnje organe, posebno na srce, ima negativan uticaj na naše kompletno zdravlje, a gubitak sala na struku i stomaku uticaće na poboljšanje ukupnog zdravlja - ističu u ovoj studiji.

Prema rečima dr Sare nije svako salo na stomaku visceralna masnoća.
- Malo sala oko stomaka je dobro jer štiti nas i naše unutrašnje organe, problem nastaje kad to postane mnogo više od zaštitnog sloja zdrave masti - rekla je ona.

Istraživanje državnog Univerziteta u Koloradu pokazalo je da 10 odsto ukupne masnoće na našem telu čine visceralne masti.

- Ako imate telo u obliku jabuke sa šlaufom oko stomaka, a vitke noge to je znak da imate višak visceralne masnoće. Takođe, lako možete proveriti i tako što ćete izmeriti stomak preko pupka. Ukoliko kod žena to prelazi 88 cm a kod muškaraca 101 cm to je gotovo siguran znak da imate visceralne masti - rekli su naučnici sa univerziteta u Teksasu

pexels.com

Vožnja bicikla je jedna od najboljih aktivnosti za skidanje viška sala oko struka i na stomaku

Kako se rešiti sala?

Problem kod visceralne masti oko struka i na stomaku je što se teško skida ali nije nemoguće. Prema preporuci stručnjaka postoje dva načina za gubitak ove vrste masti.

1. Redovno vežbanje

Redovno vežbanje posebno kardio kao što je trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla, plivanje ili aerobik pokazali su se kao najefikasniji način za skidanje viška sala sa stomaka i struka. Takođe, vežbanje na ovaj način pojačava snagu srca i tera telo da koristi višak visceralne masti za energiju tokom vežbanja. 
Preporuka je da vežbanje započnete sa laganijim tempom, ne više od 30 minuta dva do tri puta nedeljno, a da potom lagano povećavate vreme.

2. Zdrava ishrana

Ukoliko želite da se rešite sala na struku i stomaku neophodno je da promenite način ishrane. Izbacite iz ishrane prerađenu hranu kao što su suhomesnati proizvodi, keks, čips, peciva, izbaciti ili barem smanjiti upotrebu alkohola. Umesto toga jedite više povrća i voća, kvalitetnih proteina kao što su jaja, belo pileće meso ili riba, integralne žitarice. Balansirana i zdrava ishrana pomoći će vam ne samo sa problemom visceralne masti već će imati dobar uničak na kompletno zdravlje.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)