Odrasli

UMRLA SAM, A ONA JE SEDELA PORED MENE I DRSKO MI SE OBRATILA: Neverovatna iskustva pacijenata koji su bili "s one strane", jedan muškarac nešto je čuo!

Snimajući mozak umirućeg čoveka naučnici pokušavaju da saznaju šta se dešava u trenutku smrti, dok su oni koji su preživeli kliničku smrt podelili svoja iskustva na mrežama.

27.02.2023 12:50

UMRLA SAM, A ONA JE SEDELA PORED MENE I DRSKO MI SE OBRATILA: Neverovatna iskustva pacijenata koji su bili "s one strane", jedan muškarac nešto je čuo!
Shutterstock

Iskustva pacijenata koji su preživeli kliničku smrt uvek su intrigirala ljude koji pokušavaju da dokuče šta se dešava nakon što umremo. Na društvenoj mreži Redit povela se diskusija na tu temu, a svoja iskustva su podelili upravo ljudi koji su imali bliski "susret" sa smrću

shutterstock.com

Naučni su merili aktivnosti mozga umirućeg bolesnika

Različita iskustva 

Prema istraživanjima koja su sprovedena na pacijentima koji su umirali, naučnici veruju da je proces umiranja prijatniji nego što se misli. Naime, umirućim bolesnicima je priključen aparat za merenje moždane aktivnosti tokom samog procesa umiranja. Jedan od njih imao je epilpsiju i na EEG je priključen 15 minuta pre srčanog udara koji je bio fatalan. Snimak njegovog mozga je pokazao kako se njegove vitalne funkcije gase i šta se događa u mozgu tokom tog procesa. 

Svoja iskustva iz prve ruke podelili su i pacijenti koji su preživeli kliničku smrt i koji su opisali svoja iskustva. Prema njihovim rečima, ono što se događa potpuno je individualno. Neki to iskustvo opisuju kao da su bili "izvan sopstvenog tela", drugi da su videli preminule rođake, dok ima i onih koji se ničeg ne sećaju.

- Srce mi je stalo i svi mišići u telu su se zgrčili. Čuo sam medicinsku sestru koja je paničnim glasom zvala doktora koji je dotrčao i započeo sa reanimacijom. Tri dana kasnije sam se probudio u bolničkom krevetu i ne sećam se ničeg između toga - opisao je svoje iskustvo jedan od korisnika Redita.

shutterstock.com

Iskustva pacijenata koji su preživeli kliničku smrt su individualna

Videla sam mrtvu tetku

Prema rečima drugog pacijenta, on je bio potpuno budan kad je iznenada "umro", pa vraćen u život.

- Radio sam angiogram i bio sam potpuno budan. Gledao sam u ekran i razgovarao sa lekarom kad su iznenada zapištali alarmi na aparatu i svi su se uspaničili. Moj svet je postao "mek" i maglovit, sve je izbledelo u crnilo. Sledeće čega se sećam je bilo da sam otvorio oči i čuo doktora koji je rekao: "Vratili smo ga!". Više iznad svega se sećam osećaja mira koji sam tad imao - ispričao je on.

Opisujući svoje iskustvo bliskog susreta sa smrću jedna žena je rekla kako je u trenutku kad joj je srce stalo videla svoju davno preminulu tetku.

- Imala sam hitnu operaciju srca i dobila sam 11 jedinica krvi. Noć nakon operacije u jednom trenutku samo sam prestala da dišem i moje srce je stalo. Sećam se da sam videla moju mrtvu tetku koja je sedela pored mog kreveta dok sam ja osećala kako moja duša napušta telo. U tom trenutku tetka me je pogledala i uzviknula: " Proklestvo! Još nije tvoje vreme. Sad prestani". U tom trenutku su me oživeli i ja sam se probudila - ispričala je ta žena.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)