Odrasli

NEDOVOLJNO SNA MOŽE IMATI FATALNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE: Stručnjaci tvrde da i jedna neprospavana noć može biti okidač za opasne poremećaje (FOTO)

Loše i isprekidano spavanje moglo bi da utiče na mnoge procese u mozgu koji su važni za funkcionisanje čitavog bića.

24.02.2023 21:00

NEDOVOLJNO SNA MOŽE IMATI FATALNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE: Stručnjaci tvrde da i jedna neprospavana noć može biti okidač za opasne poremećaje (FOTO)
Shutterstock

U pojedinim državama je prema istraživanjima utvrđeno kako poremećen san poprima oblike epidemije i da je to zdravstveni problem današnjice. Naučnici su utvrdili da bi se kognitivni poremećaji kao i Alchajmerova bolest u određenom procentu sprečili ako bi se primenile neke intervencije za smanjenje poremećaja sna.

Centar za unapređenje zdravlja došao je do podatka da se veliki postotak Amerikanaca bori sa nekom vrstom poremećaja sna poput nesanice, hipersomnije ili apneje u snu. Neke studije povezuju nesanicu praćenu poteškoćama u uspavljivanju sa raznim kognitivnim i psihijatrijskim problemima, poput depresije i anksioznosti, prenosi "Psihologijadanas".

San je usko povezan sa pamćenjem

U studiji koja je objavljena u časopisu "Spavanje" 2017. godine, naučnici su upozorili da postoji sve više pokazatelja kako poremećen san ili nedostatak sna može biti rizik od Alchajmerove bolesti. Jedan projekat Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2018. godne došao je do otkrića kako poremećaj sna dovodi do metaboličkog "otpada"- proteina poznatog kao beta-amilod i tau u mozgu.

pexels.com

San je usko povezan sa kognitivnim padom

Pomenuti proteini igraju vrlo važnu ulogu u razvoju Alchajmerove bolesti. Istraživnja su pokazala da čak i jedna neprospavana noć dovodi do nakupljanja ovog proteina u mozgu.

San je sredstvo za "čišćenje mozga"

Ovo je utemeljio poznati neuronaučnik Majken Nedergard tvrdeći da cerebralna tečnost putuje kroz glimfatički sistem do mozga čisteći ga od otpadnih proizvoda. Drugi istraživači su se bazirali na REM fazu spavanja, tvrdeći da svaki procent njenog smanjenja ima približno 9 odsto veći rizik od incidentne demencije.

Poznato je da u ovoj fazi sanjamo i da mozak obrađuje podatke poput sećanja i emocija. Stručnjaci povezuju razvoj Alchajmerove bolesti sa lošim spavanjem i starijom dobi kada se obrasci spavanja i generalno menjaju kod ljudi. 

Da li je bitan kvalitet ili kvantitet?

Iako dugo godina postoji javna polemika i istraživanja koja sugerišu koliko optimalno treba spavati, iz najnovijeg istraživanja od prošle godine, naučnici sugerišu da je za zdrav san dovoljno sedam sati, a ne 6 ili 9 kao što se ranije preporučivalo.

shutterstock.com

Kvalitet sna je jednako važan kao i kvantitet

I dok neki broje sate i kvantitet sna, sa druge strane treba se fokusirati i na kvalitetan san za koji je potrebno da pojedinac prođe kroz četiri faze spavanja. Kako ljudi stare, stručnjaci smatraju da više vremena provode u lakšem, nego u dubljem snu. Naredne studije bi trebalo da pokažu da kvalitet prelazi kvantitet.

Saveti za dobar san

Nacionalna naučna fondacija i stručnjaci napominju da za zdrav san treba da obezbedimo redovan raspored odlaska na spavanje, po mogućnosti u isto vreme. Ne treba se opterećivati stalno sa vremenom jer to može stvoriti anksioznost koja opet može da ometa san. Stručnjaci napominju da treba obezbediti ambijent koji će nam pomoći da lakše zaspimo poput ugašenih svetla, tv-a, zamračene prostorije. Svakako se preporučuje izbegavanje konzumacije pića sa kofeinom. Ukoliko imate poteškoća da zaspite, preporučuje se čitanje knjige dok ne dođe san na oči. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)