Odrasli

DA LI STE ZNALI DA SE MIGRENA MOŽE LEČITI BOTOKSOM? Naš stručnjak otkriva sve o novim metodama otklanjanja bolova, ali i koji je to najjači poznati bol u prirodi! (FOTO)

Stručnjak za naprednu terapiju bola, anesteziolog dr Vladan Milošević, istakao je za Srećnu republiku da je medicina danas toliko napredovala da je moguće čak i sprečiti pojavu bola specifičnog za određenu osobu i to posebnim terapijskim tretmanima.

07.10.2022 14:01

DA LI STE ZNALI DA SE MIGRENA MOŽE LEČITI BOTOKSOM? Naš stručnjak otkriva sve o novim metodama otklanjanja bolova, ali i koji je to najjači poznati bol u prirodi! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Bez obzira na godine i zdravstveno stanje, ne postoji osoba na svetu koju nekad nešto nije zabolelo. Bol je subjektivni osećaj koji ne može da se izmeri uređajima, već postoji vizuelno-analogna skala od nula do 10 koja je individualna za svakog pacijenta. Većina nas, kad oseti neki akutni bol, najčešće popije analgetik. To je normalna reakcija jer ne postoji nikakvo opravdanje da se bol trpi.

Kako je za Srećnu republiku objasnio stručnjak za naprednu terapiju bola, anesteziolog dr Vladan Milošević, medicina je danas toliko napredovala da je cilj lečenja preventivno delovanje, bilo da se radi o jakim migrenoznim bolovima, bolovima usled degenerativnih oštećenja ili oštećenja nerava.

FOTO: Ioanna regen klinika

Dr Vladan Milošević, stručnjak za naprednu terapiju bola i anesteziolog

Šta je terapija bola?

Prema rečima dr Miloševića, terapija bola je najhumanija grana medicine, o čemu mogu da posvedoče mnogobrojni pacijenti.

- Prva i osnovna podela bola je na akutni i na hronični bol, i to prema vremenu njegovog nastanka i dužini trajanja. Akutni je najčešće postoperativni bol. Mogu da se jave i iznenadni bolovi, poput glavobolje i migrene, ili bol usled neke mehaničke povrede. Svaki bol je individualan i potpuno subjektivan, te ga tako i svaka osoba drugačije podnosi. Muškarci nisu predviđeni za nivo bola kao žene koje, na primer, izdržavaju porođajne bolove. Oni se ubrajaju u najjače poznate bolove - istakao je naš sagovornik.

Lečenje bola, između ostalog, podrazumeva i pisanje dnevnika bolova, na primer dnevnik glavobolje. To je veoma važno, posebno kod teških pacijenata, poput onih sa kancerom, kako bi lekar mogao da prati nivo bolova i u skladu sa tim korigovao terapiju.

- Lečenje bola je kompleksna stvar i treba uvek da se radi holističko invidualni multidisciplinarni pristup pacijentu, odnosno da u lečenje uključi više specijalista. U odnosu na patologiju svih vrsta bolesti postoji armija pacijenta koji imaju neku vrstu bola nevezano za to da li su mlađi, zdravi ili stariji. Postoje različite grupe hroničnih bolova, čak i kod relativno mladih ljudi. Recimo, postoje primeri profesionalnog sportiste od 40 godina kom su zglobovi, ligamenti i tetive toliko istrošene i oštećene kao da ima 70 godina. Nikad nije rano da se krene s određenim tretmanom - naglasio je dr Milošević.

FOTO: Ioanna regen klinika

Fizikalna terapija u Ioanna regen klinici

Dijagnostika i preventivno delovanje

Kako je naglasio taj stručnjak, početak lečenja bola je otkrivanje njegovog uzroka, a najvažnija je dijagnostika. Poželjno je da u nju bude uključeno više specijalista, kako se inače radi u Ioanna regen klinici.

- Ako pričamo o muskulo-skeletnom sistemu, uobičajeno je da se ordinira simptomatska terapija ortopeda ili fizijatra i to kad je u pitanju bol kolena, ramena ili lakta. Na raspolaganju su nam neinvazivne metode (klinički pregled, ultrazvuk, magnetna rezonanca) i invazivne procedure (rtg, skener, punkcije). Ultrazvuk se pokazao kao veoma dobar izbor jer se koristi i za dijagnozu i za terapiju. Ultrazvukom vođenom iglom lekar tačno na mesto bola ubrizgava određeni lek i tad je uspešnost lečenja 100 odsto - rekao je naš poznati stručnjak.

Veći deo populacije ima ozbiljne probleme s glavoboljama i migrenama kod kojih je, ističe on, moguće primeniti preventivu i terapiju.

- Migrena bukvalno onesposobljava pacijenta na nekoliko dana. Pored izuzetno jakog bola glave ona može biti praćena i pojačanom osetljivošću na svetlost ili povraćanjem. Ljudi koji inače pate od migrenoznih napada najčešće imaju najavu nadolazećeg bola. To su subjektivni znaci i pacijenti već u tom periodu uzimaju propisanu terapiju kako bi se smanjio intenzitet bola. Takođe, moguće je predvideti migrenozne napade zato što postoje određeni okidači specifični su za tu osobu. Za nekog je to stres, preterivanje sa kafom, alkoholom, čokoladom, crnim vinom i drugim namirnicama koje sadrže okidače za migrenozne napade - pojasnio je dr Milošević i dodao da je jedan od veoma uspešnih načina tretiranja migrena tretman botoksom koji se primenjuje na klinici.

Inače, u toj medicinskoj ustaovi o svakom pacijentu brine tim vrhunskih stručnjaka, pacijentu se pristupa na personalizovan način, a svaka terapija ili metod lečenja se prilagođava isključivo njemu.

FOTO: Ioanna regen klinika

Direktor i vlasnik Ioanna regen klinika prof. dr Ioanna Batsialou (u sredini) sa kolegama 

Bioregenerativna medicina 

Ioanna regen klinika je prva klinika za regenerativnu, estetsku i antiejdžing medicinu u regionu. U pitanju je najsavremeniji vid lečenja pacijenata koji je svoju popularnost stekao na polju estetike, antiejdžinga i terapije bola. Ta vrsta lečenja praktično može da se primeni u bilo kojoj grani medicine - od ginekologije, urologije, dermatologije, hirurgije do ortopedije.

PTR (Platelet rich Tissue Regeneration) su procedure i tretmani gde se koriste sopstvene ćelije i autologni materijali kao injektabilna monoterapija ili u kombinaciji sa drugim metodama za prevenciju i lečenje tkiva, organa i zglobova. Bioregenerativna medicina, inače, datira od 2012. godine.

Specifičnim nizom postupaka - uzimanjem krvi, masnoće, koštane srži, sprovodi se separacija, filtracija i izolacija sopstvenog materijala i vraća se organizmu u smislu lečenja, tj. obnavljanja-podmlađivanja tkiva, organa i zglobova.

Holistički pristup, PTR i IV generacija autologno biološkog materijala je naučni pristup i podrazumeva kliničku primenu najnovije regenerativne tehnnogije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)