Telo

PODMLAĐIVANJE I RASHLAĐIVANJE: Ledena masaža za savršenu kožu

Nega kože se u letnjem periodu bitno menja, a umesto masnih hranljivih krema koje su neizostavne u hladnijim danima, preporučljivi su i laganiji i hidratantni preparati.

30.07.2022 15:00

PODMLAĐIVANJE I RASHLAĐIVANJE: Ledena masaža za savršenu kožu
shutterstock.com

Dermatolozi savetuju da u letnje bjuti preparate uvrstite i jednostavnu masažu lica kockicama leda, koja će tenu posebno goditi na visokoj temperaturi. Ovo je veoma efikasan način stimulacije kože jer kratkotrajno hlađenje povećava protok krvi i ubrzava metabolizam, a redovnom primenom možete redukovati podbradak, preoblikovati konture lica i rešiti se drugih dermatoloških problema.

Može se reći da masaža lica kockicama leda ni na koji način nije manje efikasna u odnosu na kriomasažu u salonu lepote, a čak ima i izvesne prednosti.

Tretiranje lica kockicama zaleđene vode pokrenuće snažan proces regeneracije ćelija, a kao rezultat toga, vratiće se izgubljena elastičnost epiderma, bore će se zagladiti, a koža će biti nahranjena, hidrirana i zasićena elementima u tragovima.

Čak i jednostavna masaža lica kockicama obične zaleđene vode ima izvanredna kozmetička svojstva, a koristi od ove procedure biće još veće ako vodu obogatite ekstraktima lekovitih biljaka. Takođe, pomešana s vodom ili zaleđena pulpa voća i povrća savršeno neguje kožu lica.

Za pripremu kozmetičkog leda najbolje je koristiti izvorsku, termalnu ili negaziranu mineralnu vodu, a upotreba vode iz slavine se ne preporučuje. Takođe, možete pripremiti čaj od lekovitih biljaka odabranih prema tipu kože i eventualnim dermatološkim problemima. Kod proširenih pora i akni odlično deluje masaža ledom s dodatkom kantariona, dok se led od nane preporučuje za ublažavanje iritacije i protiv bora. Led za lice sa cvetom lipe ili listom maline hidrira i neguje ispucalu kožu.

Kašiku odabrenog suvog bilja prelijte sa 250 mililitara ključale vode i ostavite da se smeša potpuno ohladi. Procedite i sipajte u plastične posude za led, pa stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Gotove kockice leda koristite za jutarnju masažu lica i dekoltea tokom dve nedelje, a zatim napravite pauzu od dva meseca. Najbolje je da masažu izvodite odmah nakon kupanja ili tuširanja, kada je koža naparena, a pore otvorene. Po završetku višak vode treba upiti mekim peškirom, a lice namazati odgovarajućom kremom ili uljem.

Kako se izvodi masaža

Masažni pokreti treba da budu dovoljno brzi i bez dugih pauza. Na početku procedure napravite po pet pokreta za svaki deo lica. Važno je da pokreti idu nagore, a na čelu - od centra ka njegovoj periferiji. Pređite kockicom leda pet puta preko manjeg dela kože, pa postepeno povećavajte trajanje postupka sve dok ne dođete do 15 masažnih pokreta u svakoj zoni. Važno je da ne preterate, a masaža ne bi trebalo da traje duže od pet minuta. Kockicu leda možete uviti u finu gazu.

shutterstock.com

Lepa koža je znak zdravlja

Kontraindikacije

  • moždani udar
  • poremećaji cirkulacije
  • rozacea
  • netolerancija na hladnoću
  • infektivne bolesti

VIDEO BONUS:

Komentari (0)