Telo

SVI GREŠIMO! Jogurt nije za opekotine od sunca

Kad izgorimo na suncu, neki od nas žure da namažu kožu pavlakom, kefirom, kiselim mlekom ili jogurtom, misleći da će ovo da im pomogne.

26.07.2022 12:00

SVI GREŠIMO! Jogurt nije za opekotine od sunca
shutterstock.com

Međutim, stručnjaci tvrde da ova procedura, koja se prenosi s kolena na koleno, nije preporučljiva.

- Fermentisani proizvodi sadrže mlečnu kiselinu i laktobacile koji mogu povećati iritaciju i izazvati upalu dermisa, a s teškim opekotinama mogu čak dovesti do bakterijske infekcije kože. Štetni uticaj povećava se s procentom mlečne masti u proizvodu koji koristimo. Naime, mast formira gust film na koži, koji sprečava oslobađanje viška tečnosti iz tkiva i dovodi do toga da opekotine prodru u dublje slojeve kože, izazovu oticanje mekog tkiva i dovedu do infekcije. Iz istog razloga trebalo bi da prestanete da na opekotine zadobijene izlaganjem sunčevim zracima mažete vazelin, masne kreme ili biljna ulja - rekao je za Gazeta.ru dermatovenerolog i kozmetolog dr Grigorij Ibragimov.

On je naglasio da opekotine nastale usled nepravilnog sunčanja mogu da dovedu do prevremenog starenja kože, pojave staračkih pega, ali i razvoja melanoma. Kako biste dobili maksimalnu korist od sunca i izbegli oštećenje kože, sunčajte se ujutru od sedam do 10 ili posle podne od 17 do 19 časova.

Pixabay

Mlečni proizvodi ipak nisu rešenje za opekotine od sunca

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)