Dete

Šta kad DRUGO DETE UDARI VAŠE? Samo ovo je ispravna reakcija!

Obuzdajte bes tehnikom disanja i pokušajte da budete što mirniji i imate u vidu da deca u tim situacijama upijaju sve što vi činite.

23.07.2022 20:00

Šta kad DRUGO DETE UDARI VAŠE? Samo ovo je ispravna reakcija!
Foto: Shutterstock

Deca se često međusobno potuku u parku ili na igralištu pred očima roditelja. U takvim situacijama tata ili mama najčešće reaguju zaštitnički  prema svom mališanu, što je potpuno prirodno. Međutim, roditelji moraju da budu svesni da deca, bilo vaša ili tuđa, posmatraju reakcije odraslih i sve upijaju, posebno u stresnim i konfliktnim situacijama. Problem nastaje šta ako je neko dete u parku ili na igralištu prejako udarilo drugog mališana.

Srećna republika vam donosi savet stručnjaka kako da se ponašate u takvim situacijama i kako treba da reagujete kao roditelj.

Pixabay.com

Do sukoba među decom najčešće dolazi na igralištima ili u parku

Ukoliko je neko dete udarilo vašeg mališana stručnjaci i dečji psiholozi savetuju da ostanete mirni i pribrani. Priđite detetu da proverite da li je povređeno, a mališanu koji je udario vaše dete objasnite da to nije lepo, da je njegov udarac povredio i rastužio vašeg mališana. Takavpostupak bi mogao da stavi do znanja roditelju drugog deteta da je potrebno da se uključi i da on nešto učini ili kaže. Vaša smirena reakcija, takođe, pokazuje vašem detetu da je sve pod kontrolom.

Kako objašnjavaju stručnjaci, to je praksa svesnosti koja pomaže našem mozgu da ostane smiren u stresnim situacijama koje izazivaju snažne emocije. Na kraju, taj nivo smirenosti pomaže i roditelju da reagujemo najbolje što može.

- Praksa svesnosti razvija snažnu svest o mislima i osećajima u trenutku. Samim činom priznavanja sebi u nekom trenutku da vaša ljutnja raste i da možete da izgubite kontrolu, da imate želju da ošamarite roditelja kao što je njegovo dete ošamarilo vaše, već je prvi korak ka kontroli. Kad to osvestite dišite duboko kako biste se smirili. Disanje je odličan način da ljutnja stavi pod kontrolu - rekli su stručnjaci.

Pixabay.com

U svakom trenutku morate da budete svesni da vaše dete, ali i ostali mališani, prate vašu reakciju

Iako se deca brzo posvađaju, potuku i najčešće još brže pomire, roditelji moraju da budu svesni da takvi incidenti mogu da se ponove. U takvoj situaciji, nakon što obuzdate bes, priđite roditelju mališana koje je udarilo vaše dete i izrazite zabrinutost zbog svega što se dogodilo. Pokušajte da razgovarate i saznate šta će preduzeti da se slične situacije više ne ponove.

Potrebno je da postavite jasne granice i da roditelju drugog deteta stavite do znanja da nećete tolerisati takvo ponašanje.

Kako naglašavaju stručnjaci, važno je reagovati ispravno, staloženo, ali sigurno i pokazati svojoj i drugoj deci kako se problemi najbolje rešavaju mirno.

Svaki mališan zaslužuje da se oseća sigurno, a ponovljeno agresivno ponašanje koje odrasli ne rešavaju na odgovarajući način ometa detetov osećaj sigurnosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)