Kuce

DA LI STE ZNALI DA JE SRČANI CRV U STVARI PRAVI CRV? Ne želite da se ovo dogodi vašem ljubimcu, evo kako da sprečite najgore

Bolest se razvija u roku od 6 meseci koliko je potrebno da se larva transformiše u odraslu jedinku. Parazit se najčešće nalazi u plućnoj arteriji ili desnoj komori srca psa.

13.05.2022 17:00

DA LI STE ZNALI DA JE SRČANI CRV U STVARI PRAVI CRV? Ne želite da se ovo dogodi vašem ljubimcu, evo kako da sprečite najgore
shutterstock.com

Bolest srčanog crva je parazitsko oboljenje koje komarci i papadaći (pustinjske muve) prenose na pse. Reč je o veoma ozbiljnom oboljenju i ukoliko se ne leči na vreme i adekvatnom terapijom dovodi do fatalnog ishoda po vašeg ljubimca.

Srčanog crva najčešće prenose komarci koji se hrane krvlju vašeg psa i tom prilikom mu u krvotok ubacuju larvu parazita. U pitanju je pravi crv koji napada krvne sudove pluća i srce psa.

Obolenje se razvija u periodu od 6 meseci nakon infekcije, koliko je potrebno da se iz larve razvije odrastao parazit u telu vašeg ljubimca.

Pixabay.com

Parazit u telu psa prolazi razne faze razvoja i razmnožava se telu vašeg ljubimca

Napada srce

Kako objašnjava doktor veterine Marija Vujančević, nema direktnog prenošenja ove bolesti sa psa na psa, već je uvek uključen posrednik, u ovom slučaju komarac.

- Kad se vaš ljubimac zarazi, parazit migrira kroz kožu i prolazi kroz više stadijuma dok se ne razvije. Odrasli parazit se smešta u plućne arterije ili u desnu srčanu komoru. Srčani crv, kao i drugi paraziti, živi i razmnožava se u domaćinu. Ženka srčanog crva može da dostigne veličinu od 20 do 30 santimetara, dok su mužjaci nešto kraći, od 15 do 20 santimetara - rekla je ona.

Kako dodaje veterinarka, ženka proizvodi mikofilarije, odnosno nove parazite koji migriraju u perifernu krv gde se pri hranjenju krvlju zaražavaju komarci i bolest prenose dalje. 

Pixabay.com

Bolest može da se ispolji na 4 načina

Simptomi bolesti

Kod ove bolesti važno je da vlasnik pas na vreme uoči čak i suptilne promene u ponašanju ljubimca koje mogu da ukazuju da je pas oboleo.

- Ova opasna bolest može da se razvija uz blage simptome ukoliko u zaraženom psu ima manji broj parazita. U slučaju da je bolest uzela maha vaš pas počinje da kašlje, ima slabu kondiciju, mršavi, javlja se ascit, odnosno nakupljanje vode u trbušnoj duplji. Događa se i da pas iznenada izgubi svest - objašnjava veterinarka.  

Bolest srčanog crva može da se ispolji na 4 načina.

- Kod blage kliničke slike pas ne kašlje ili kašlje samo povremeno. Umereno oboleli pas kašlje, ima jak zamor pri šetnji i čuju se šumovi na plućima. Teško oboleo ljubimac kašlje, brzo se i lako zamara, otežano diše, ima izražene šumove na plućima i srcu, uvećanu jetru, gubitak svesti i nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji. Četvrti slučaj je sindrom vene kave, koji se manifestuje kao teško disanje, letargija psa a njegov urin je od tamno žute do narandžasto crvene boje – pojasnila je Vujančevićeva.

Pixabay.com

Dijagnozu postavlja veterinar i to na osnovu dva testa

Dijagnoza i lečenje

Dijagnozu ove bolesti može da postavi samo stručnjak, pa ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac zaražen što pre ga odvedite kod veterinara.

- Ukoliko postoji sumnja na bolest srčanog crva psu se rade dva testa. Prvi, antigeni test koji dokazuje prisustvo odraslog parazita u telu životinje. Drugi je knotov test kojim se dokazuje prisustvo larvi. Oba testa se rade na osnovu krvi pasa – rekla je veterinarka.

Kako naglašava, ova bolest se leči na dva načina.

- Postoji dugotrajni tretman koji podrazumeva davanje određenih doza antibiotika i antiparazitika. Prilikom ovog tretmana odrasli crvi polako umiru tokom više meseci, pa je opasnost od ozbiljnih komplikacija minimalna. Drugi je  adulticidni, kada se uz pomoć lekova na bazi arsenika odjednom ubiju svi odrasli paraziti u telu psa. Ovde postoji rizik od plućne embolije koja može da dovede do uginuća vašeg ljubimca. Koji od ova dva metoda će se primenjivati zavisi od broja parazita u srcu psa – rekla je ona.

Pixabay.com

Tablete sprečavaju razijanje larvi čak i ako psa ujede zaraženi komarac

Preventiva

Kako objašnjava veterinarka, preventiva je najbolji način da svog ljubimca zaštitite od ove opasne bolesti.

- Preventiva podrazumeva redovno davanje tableta koje sprečavaju razvijanje larve parazita čak i ukoliko zaraženi komarac ujede vašeg psa. Ove tablete se daju jednom mesečno u sezoni komaraca, odnosno od aprila do novembra – rekla je ona.

Terapiju propisuje veterinar i važno je uraditi testove na srčanog crva pre početka svake sezonske terapije kako bi se utvrdilo da li pas već nije zaražen, a da vlasnik to ne zna.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)