Kuce

PAS VAM IMA ZADAH IZ USTA I ODBIJA HRANU? Evo šta muči vašeg ljubimca, morate HITNO da reagujete!

Veterinarka Marija Vujančević objašnjava na koji način da utvrdite da li vašeg psa boli zub budući da životinje drugačije podnose bol u odnosu na ljude.

23.04.2022 17:00

PAS VAM IMA ZADAH IZ USTA I ODBIJA HRANU? Evo šta muči vašeg ljubimca, morate HITNO da reagujete!
Pixabay.com

Kućni ljubimci, kao i ljudi, mogu da imaju problema sa zubima. Međutim, pas ne može da kaže vlasniku da ga boli zub, a osim toga, životinje za razliku od ljudi dugo mogu da trpe i tolerišu taj problem pa je dodatno teško primetiti da vašeg ljubimca nešto muči.

Kako za Srećnu republiku objašnjava doktor veterinarske medicine Marija Vujančević, zubobolja kod pasa je veoma komplikovano stanje.

- Naši ljubimci ne pokazuju da ih nešto boli na isti način kao ljudi. U početku je teško primetiti bilo kakve promene, posebno zbog činjenice da njima hrana predstavlja veliki stimulans zbog čega životinja može čak i mesecima da toleriše bolan zub. Kada dođe do toga da pas odbija hranu zbog zubobolje, to je znak da je bolest već jako uznapredovala - objasnila je naša sagovornica.

Pixabay.com

Pas može mesecima da toleriše bolan zub

Simptomi

Prema rečima Vujančevićeve, oboljenja zuba kod pasa imaju jasne simptome koji svaki vlasnik kućnog ljubimca može da prepozna.

- Pre svega to je neprijatan zadah iz usta psa koji najčešće potiče od naslaga plaka i kamenca, što vodi ka oboljenju gingive. Ukoliko je u pitanju zubobolja videćete crvenilo desni kod psa, pa proverite i da li je vaš ljubimac možda polomio zub. Bolestan pas balavi, a kada bolest uzme maha pojavljuje se otok na licu i usnoj šupljini - naglasila je veterinarka.

pexels.com

Redovna kontrola kod veterinara je najbolja preventiva za zdavlje zuba vašeg ljubimca

Preventiva

Na pitanje kako sprečiti zubobolju kod kućnih ljubimaca naša sagovornica ističe da je, kao i kod ljudi, ključna preventiva.

- Redovne kontrole i pregled veterinara mogu na vreme sprečiti problem ili ga rešiti u začetku. Klasično pranje zuba je jedini način da sprečite stvaranje naslaga plaka i kamenca na zubima. Postoje alternative u vidu enzimskih pasta, gelova, tečnosti, žvakalice, ali ni jedno od tih sredstava neće u potpunosti održavati higijenu usne šupljine vašeg psa na zadovoljavajućem nivou - naglasila je ona.

Sve stomatološke intervencije kod kućnih ljubimaca obavljaju se isključivo u opštoj anesteziji jer je za životinju izuzetno stresno i bolno ukoliko bi se intervencija radila u svesnom stanju.

Detaljnim kliničkim pregledom i dijagnostičkim ispitivanjima, kao što su analiza krvi i urina, rizik uvođenja u opštu anesteziju vašeg ljubimca svodi se na minimum.

Komentari (0)