Kuce

VAŠ PAS IZBACUJE BRAON URIN I IMA MODRICE PO KOŽI? Evo šta se događa, odgovorna je jedna vrsta INSEKTA!

Vetrinarka Marija Vujančević objasnila je za Srećnu republiku kakve sve posledice ujed krpelja može imati po zdravlje vašeg ljubimca.

03.05.2022 16:00

VAŠ PAS IZBACUJE BRAON URIN I IMA MODRICE PO KOŽI? Evo šta se događa, odgovorna je jedna vrsta INSEKTA!
Pixabay.com

Proleće je vreme najezde krpelja koji vrebaju iz visoke trave. To može biti posebno opasno za pse koji obožavaju da se valjaju po zemlji i tako nehotice mogu pokupiti one parazite.

Kako izvaditi krpelja?

Doktor veterine Marija Vujančević savetuje vlasnike pasa kako da se ponašaju ukoliko primete da njihov ljubimac posle šetnje ima krpelje.

- Pre svega, krpelja treba što pre izvaditi iz kože psa. Za to može da vam posluži pinceta ili specijalni odstranjivač za krpelje koji može da se kupi u pet-šopovima. Ono što je izuzetno važno jeste da krpelja ne treba mazati uljem, alkoholom, benzinom niti bilo kakvim sličnim sredstvom – naglasila je ona.

Kako objašnjava veterinarka premazivanje parazita može imati više štete nego koristi.

- Prilikom ujeda psa krpelj se ustima zakači za kožu. Njegovi organi za disanje se nalaze u središnjem delu tela. Ukoliko ga namažete, recimo alkoholom, on počinje da se guši i izbacuje parazite direktno u krvotok psa, pri čemu se ubrzava infekcija – objasnila je Vujančevićeva.

Ukoliko procenite da ne može sami da odstranite krpelja u što kraćem roku se javite veterinaru.

Pixabay.com

Krpelji posebno vrebaju u visokoj travi

Provera posle svake šetnje

Posle svake šetnje neophodno je detaljno proveriti da li je vaš ljubimac pokupio opasnog parazita.

- Krpelji se najčešće zakače za njušku, u predelu očiju, oko ušiju, ispod vrata, prednjih nogu i stomaka gde pas, inače, po prirodi ima manje dlaka - istakla je ona.

U slučaju infekcije koju prouzrokuju krpelji, vaš ljubimac može oboleti od više bolesti. Kod nas se najčešće javljaju lajmska bolest ili borelijoza od koje obolevaju i ljudi.

Ukoliko se pas ne leči na vreme adekvatnom terapijom ova bolest može dovesti i do uginuća životinje.

- Zastupljene su još dve bolesti koje prenose krpelji - babezioza, poznata kao krpeljska groznica, i anaplazmoza. I ove bolesti, ukoliko se pas ne leči, mogu dovesti do fatalnog ishoda po vašeg ljubimca – rekla je Marija.

Ona naglašava da nije svaki krpelj zaražen, ali je neophodno voditi računa o ponašanju psa. Prvi simptomi bolesti mogu se pojaviti pet do sedam dana nakon ugriza krpelja.

Pixabay.com

Bolesti koje vaš ljubimac može dobiti od krpelja mogu biti opasne i fatalne po njega

Simptomi bolesti

Ukoliko je vaš pas zaražen lajmskom bolešću preko krpelja dolazi do pojave crvenila ili osipa na mestu ujeda, povišene temperature, malaksalosti, bolova u zglobovima.

- Izrazito povišena temperatura od 39,9 do čak 41 stepen je prvi simptom krpeljske groznice kod psa. Vaš ljubimac je apatičan, odbija hranu i u kasnijem stadijumu bolesti njegova mokraća postaje izrazito tamna, gotovo braon. I kod pojave anaplazmoze dolazi do visoke temperature, na koži vašeg psa vidljive su modrice, a ponekad dolazi i do povraćnja i proliva – objasnila je vetrinarka.

Pixabay.com

Sredstvo za zaštitu psa od krpelja bira se na osnovu uzrasta i težine psa, kao i njegovog zdravstvenog stanja

Kako zaštiti psa?

Zaštita psa od krpelja je najbolja preventiva. Na tržištu postoji veliki broj preparata u obliku ogrlica, tableta, ampula…

- Koju vrstu zaštite ćete odabrati zavisi od uzrasta i težine psa, njegovog načina života, odnosno da li živi u kući ili ne, koliko često se kupa, kao i od ukupnog zdravstvenog stanja vašeg ljubimca. Ukoliko niste sigurni koje sredstvo je najbolje za vašeg psa, poželjno je da se posavetujete sa veterinarom – rekla je Vujančevićeva.

Ona naglašava da proleće jeste vreme veće aktivnosti ovih parazita, ali usled sve toplijih zima posebno u gradovima, krpelji su aktivni praktično tokom cele godine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)