Ostali ljubimci

GORILA TEŽAK ZAVISNIK OD MOBILNOG TELEFONA! Pogledajte šta se dogodilo jednoj od najčuvenijih životinja američkog zoo-vrta!

Čuvena gorila Amare potpuno je promenila ponašanje uprkos trudu čelnika zoo-vrta da ga animiraju na neki drugi način.

29.04.2022 14:00

GORILA TEŽAK ZAVISNIK OD MOBILNOG TELEFONA! Pogledajte šta se dogodilo jednoj od najčuvenijih životinja američkog zoo-vrta!
Prntscrn/YouTube

Svi znamo koliko su mobilni telefoni unapredili, ali delom I otežali današnji život. Ne toliko davno, deca su uživala u čarima smene godišnjih doba, provodila su vreme napolju i sve roditeljske kazne svodile su se uglavnom na zabranu izlaženja. Danas se one, međutim, svode na zabranu korišćenja telefona.

I baš kada smo pomislili da su deca najveći problem, iznenadio nas je podatak da su čak i životinje postale zavisnici od telefona, a jedan od njih najtipičnijih primera za to jeste 16-ogodišnja gorila Amare iz čikaškog zoološkog vrta.

Prntscrn/YouTube

Današnja zabava dece, ali i gorile Amare

Reč je o čuvenoj životinji koja je duže od deceniju atrakcija jednog od najpoznatijih zoo-vrtova u SAD, a koja je poznata i po veoma umiljatoj i blagoj naravi, posebno kada su u pitanju deca.  

- Nije neka novina da se posetioci fotografišu kraj ove gorile. Međutim, on je vremenom počeo sve značajnije da obraća pažnju na ekrane mobilnih telefona ljudi koji su ga okruživali, a zatim i da ozbiljno posmatra sadržaj koji mu se prezentuje. On gleda sve, od svojih fotografija i snimaka, pa do fotografija i selfija posetilaca. Ma koliko se mi trudili da ga distanciramo i upozorimo ljude da mu ne pokazuju svoje telefone, to se i dalje dešava - rekao je Stiven Ros, direktor Centra za proučavanje majmuna pri Zoološkom vrtu Linkoln u Čikagu.

Prntscrn/YouTube

Životinji daju da gleda mobilni telefon iako su čelnici zoo-vrta upozorili posetioce da to ne čine  

To, međutim, ne bi bilo toliko alarmantno da nije dovelo do velike promene u ponašanju gorile, koji deluje kao da ga ništa više na svetu ne zanima. 

Posebna problematika je nastala tokom zimskih meseci kada se smanjuje broj posetilaca zoo-vrta, pa on nije u prilici da dobije dozu omiljene zabave.  

Prntscrn/YouTube

Amareu više ništa ne privlači pažnju kao mobilni telefon

- Gorile neprestano sprovode hijerarhiju među sobom, nadmeću se i bore oko toga ko će u datom trenutku biti glavni. Amarea to pak uopšte ne interesuje. On više ne učestvuje u nadmetanju sa ostalim majmunima i to je dovelo do toga da ga čak i njegovi članovi porodice odbijaju. Druge gorile su vremenom počele da ga maltretiraju. Amare se sasvim povukao u sebe i samo čeka kada će mu neko od posetilaca ponovo pokazati ekran mobilnog telefona. Ovo sve utiče na razvoj i formativne godine u kojima gorile uče da zapravo postanu prave gorile - objasnio je Ros. 

BONUS VIIDEO:

Komentari (0)