Kuce

8 SAVETA KAKO DA VAS LJUBIMAC SMRŠA! Sačuvajte im zdravlje što pre!

Kao i kod ljudi, višak kilograma kod pasa može imati ozbiljne posledice po njegovo zdravlje. Debeli psi žive godinu dana kraće nego oni koji to nisu

05.05.2022 20:00

8 SAVETA KAKO DA VAS LJUBIMAC SMRŠA! Sačuvajte im zdravlje što pre!
shutterstock.com

ada vas vaš ljubimac pogleda svojim umiljatim psećim očima prosto ne možete ništa da mu odbijete. Poslastica po poslasticu i vaš pas vrlo brzo može da ima višak kilograma koji mogu biti vrlo opasni po njegovo zdravlje.

Pixabay.com

Višak kilograma kod pasa može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema vašeg ljubimca

Istraživanje je pokazalo da čak 42 odsto pasa ima višak kilograma. Gojazni psi u proseku žive godinu dana kraće nego oni koji nemaju problem sa težinom.

Kako naglašavaju veterinari, višak kilograma kod psa može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kod vašeg ljubimca kao što su artritis, dijabetes, problemi sa srcem i visokim krvnim pritiskom, povećan rizik od nastanka određene vrste tumora i niži kvalitet života.

Srećna republika nudi 8 saveta kako da vaš ljubimac smrša i tako sačuva svoje zdravlje.

1.Pravila za sve u kući

Da bi dijeta za vašeg četvoronožnog ljubimca imala efekta izuzetno je važno da se svi ukućani pridržavaju novih pravila ishrane vašeg psa. Ništa niste uradili ako samo vi pazite, a ostali nastave da ga hrane poslasticama. Ne bi bilo loše napraviti grafikon ishrane vašeg psa koji će biti na vidnom mestu u kući, tako će svu ukućani znati kada je i šta vas pas jeo.

2.Smanjite poslastice

Kao i kod ljudi, i kuce najviše vole poslastice. Međutim, morate znati da ovi „slatkiši“ za pse iznose 10 odsto dnevnog unosa kalorija vašeg ljubimca. Povremena poslastica može biti dobra za vašeg ljubimca, ali ukoliko se daje sa razlogom, recimo, posle dugotrajne šetnje.

Pixabay.com

Nećete verovati kako nežnost i češkanje mogu da utiču na apatit vašeg psa

3. Češkanje

Kada se vaš pas navikne na poslastice teško ćete ga od toga odučiti. Ali, nije nemoguće. Svaki put kada bude tražio slatkiš i umilno vas gledao, umesto poslastice nežno ga češkajte, mazite ili mu priuštite vanredno vreme za igru.

4. Izađite napolje

Zdrav pas, prema rečima veterinara, trebalo bi da bude u stanju da izdrži najmanje 20 minuta šetnje dva puta dnevno. Osim što psu obezbeđuje fizičku aktivnost, izlazak u šetnju je i mentalna stimulacija za vašeg ljubimca. Ukoliko želite da vaš pas smrša, uobičajeno vreme za šetnju produžite za dodanih 5 do 10 minuta svake nedelje.

Pixabay.com

Plivanje je odlićna vežba za vašeg psa

5. Promenite rutinu

Ako vaš ljubimac spada u aktivnu rasu pasa i navikao je na duge šetnje, možete mu priuštiti neku drugu sportsku aktivnost kao što je plivanje. Ovo je odličan način da smrša bez dodatnog opterećenja zglobova. Samo vodite računa da postoje rase koje ne vole vodu. To su buldog, mops, francuski buldog i kratkonogi jazavičar koji više vole da su na suvom nego u vodi.

6. Promena ishrane

Kod pojedinih rasa pasa ni pojačana fizička aktivnost ne može da utiče na skidanje viška kilograma. Razlog je ishrana koju treba da promenite. To znači da njegovi obroci moraju da budu sa niskim sadržajem masti i visokim procentom vlakana koji će vašeg ljubimca duže držati sitog. Osim toga, na osnovu veličine psa, odaberite optimalnu porciju hrane za njega.

7. Preskočite ljudsku hranu

Svako od nas tokom ručka ispod stola psu doda neki zalogaj hrane koju mi jedemo. Na ovu naviku zaboravite ukoliko želite da vaš pas smrša. Ljudska hrana ima mnogo veći uticaj na težinu pasa nego što možete i da pretpostavite.

Pixabay.com

Ako je pas sit, a traži da jede možda je željan vaše pažnje

8. Stalno je gladan

To što vas pas stalno traži da jede ne znači i da je zaista i gladan. Možda je ovo samo jedan od načina da privuče vašu pažnju. Ukoliko ste sigurni da jede sasvim dovoljno, sledeću put kada zatraži hranu vi mu pružite dodatnu nežnost, pažnju i češkanje. Nećete verovati koliko je ovo delotvorno.    

BONUS VIDEO:

Komentari (0)