Roditeljstvo

OČEVI KOJI IMAJU ĆERKE ŽIVE DUŽE - a evo kako sinovi utiču na roditelje: Dok se za žene koje su dugo same kaže OVO

Kako porodica utiče na naš životni vek.

30.07.2024 19:20

OČEVI KOJI IMAJU ĆERKE ŽIVE DUŽE - a evo kako sinovi utiču na roditelje: Dok se za žene koje su dugo same kaže OVO
Shutterstock

Često se kaže da deca obično imaju veću povezanost s jednim roditeljem, a ćerke su često bliže sa očevima, pa zato i ne čudi što su naučnici utvrdili da muškarci koji imaju ćerke duže žive od ljudi sa sinovima. I to oko jednu i po godinu više, ili precizno 74 nedelje.  

Istraživači sa Univerziteta Jagiellonian su pokrenuli obimnu studiju koja se bavila time koliko pol dece utiče na životni vek roditelja. Naučnici su proučili ogromnu količinu podataka 4.310 učesnika (2.147 majki i 2.163 očeva). 

Na iznenađenje svih, ispostavilo se da ukupan broj dece ili broj sinova, nisu na bilo koji način uticali na životni vek očeva.

Međutim, sa druge strane, podaci pokazuju da tate sa ćerkama žive duže, i što je najzanimljivije, što više ćerki imaju, sve su digovečniji jer za svaku naslednicu "dobijaju" 74 nedelje.

Shutterstock

Parovi s decom žive duže

Priča je sasvim drugačija sa majčine strane, i istraživači su ustanovili da i ćerke i sinovi negativno utiču na mame, i skraćuju njihov životni vek. Budući da žene u proseku žive duže od muškaraca, kada se uračunaju svi ovi podaci, dolazimo do relativne ravnoteže među roditeljima.    

Drugo istraživanje, koje je trajalo 14 godina je pokazalo da parovi koji imaju decu bilo kojeg pola, duže žive od parova bez dece.

Na kraju, poslednji podaci pokazuju da su žene koje su duže vreme "solo", srećnije, piše Wionews.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)