Roditeljstvo

"NA SINA SAM OSETLJIVIJA, ON JE PRVO DETE" Jelen Đoković iskreno o Stefanu i Tari, a ovo su izazovi sa kojima se suočava

Iako Jelena i Novak Đoković svoj život drže za sebe, često podele neku roditeljsku dilemu.

19.07.2024 11:45

"NA SINA SAM OSETLJIVIJA, ON JE PRVO DETE" Jelen Đoković iskreno o Stefanu i Tari, a ovo su izazovi sa kojima se suočava
JULIEN DE ROSA/AFP/Profimedia

Kroz svoje angažmane i rad u fondaciji koju su osnovali Novak i ona, Jelena Đoković se bavi brojnim društvenim temama, posebno kada je roditeljstvo i podizanje dece u pitanju. Iako se često puta, putem društvenih mreža oglašavala na tu temu, deleći iste strahove i dileme kao i većina roditelja, ona je više puta na mnogim konferencijama i panel diskusijama na tu temu rekla sa čime se oni kao roditelji suočavaju i kako izlaze na kraj sa svojom decom.

Njih dvoje su posvećeni roditelji koji prednost daju zdravom načinu života, pa se trude da decu okreću više prirodi i fizičkim aktivnostima, što često vidimo u Jeleninim objavama  na društvenim mrežama, što znači da izbegavaju da njihov deca koriste modernu tehnologiju.

Radeći na temi konferencije "Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice" ona se osvrnula na to šta je moderna tehnologija prouzrokovala i kako se ona sa tim nosi kao roditelj.

- Nećemo se vraćati nazad kako smo mi odrastali, naša deca jesu izložena ekranima i istraživanj pokazuju da zbog toga imaju poremećaj pažnje. Uspešno se još uvek borim, moja deca imaju devet i šest godina i za sada nemaju mobilne telefone i tablete. U školama se na časovima tableti koriste ali to je za sada u granicama zdravog razuma - rekla je ona tom prilikom.

Nežno roditeljstvo, ali i čvrsta ruka

Budući da se i većina drugih roditelja suočava sa dilemom kako u određenoj situaciji postupiti prema detetu a ne biti previše strog ili popustljiv, istovremeno mu pokazujući ljubav,  Jelena je otkrila da se i ona i Novak trude da naprave određene granice koje ne prelaze.

- Često sebe pitam kako da budem dovoljno jasna našoj deci i dovoljno autoritativna da zadržim određene granice koje ne mogu da pređu. Teško mi je ako nisam emotivno regulisana i ako me osećanja preplave. Zbog toga mnogi roditelji deluju popustljivo ili strogo, tj. idu iz jedne u drugu krajnost što nije dobro. Deci treba balans i konstantnost od roditelja, normalno okruženje da se razvijaju - istakla je jednom prilikom.

Deca svakodnevno doživljavaju stresne situacije koje mogu izazvati traume kod njih posebno ako su kako ona kaže usamljeni u tome. 

- Ukoliko roditelji ne shvataju ozbiljno dete koje ima problem, sve manje će dete kasnije dolaziti  kod roditelja i poveravati se, jer ono počinje da gubi poverenje. Samim tim ostaje samo sa svojim problemima i u svakoj sledećoj situaciji, ako se mi kao roditelji ne osvestimo da nije reč o tome da ono odmah ustane i stisne zube, da će biti neodgovorno ili odustati na prvu - rekla je ona jednom prilikom gostujući u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji.

Jelena Đoković priznaje da je na jedno dete više osetljiva

Kada je reč o roditeljstvu i kakav roditelj treba biti Novakova supruga je rekla da postoje dva ekstrema u roditeljstvu: autoritativan i tradicionalan i da nijedan od ta dva nije dobar. Jedini pravi način kako dopreti do deteta i odgajati ga na zdrav način je kako ona kaže, postaviti granice ali zdrave granice kroz koje ćete im pokazati ljubav bez da budu kažnjena, uslovljena i slično.

Kao neko ko razume osetljive želje i potrebe dece, izjava Jelene Đoković, u kojoj je pomalo nespretno priznala da je na jedno dete slabija, izazvala je veliku pažnju i brojne komentare.

Naime, supruga Novaka Đokovića je otkrila da joj je sin Stefan "slaba tačka".

- Izazovno je baviti se generalno decom... Ne delim ih po polovima, ali čini mi se da mi je lakše sa starijim sinom nego sa ćerkom. Možda zato što sam osetljivija na njega, jer je prvo dete, prvo moje iskustvo u roditeljstvu. S druge strane, i te kako uživam u Tarinim avanturama.

Jelena je dalje dodala da ona i Novak Đoković čine sjajan tim kada je u pitanju vaspitanje dece: "Strah je uvek prisutan, pokušavam da shvatim šta je racionalno, a šta nije. Novak i ja smo dobar tim, dobar tandem, ljudi koji moraju dosta da uče da bi bili bolji."

Ova izjava Jelene Đoković izazvala je brojne kritike na društvenim mrežama, pretežno od drugih majki koje smatraju da se deca trebaju voleti podjednako i da ne bi trebalo biti mesta za favorizaciju.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)