Roditeljstvo

DEVOJČICA (14) HTELA DA PROMENI POL, RODITELJI SE USPROTIVILI: Izgubili su starateljstvo, a onda su vlasti donele novu šokantnu odluku (FOTO)

Dramatična priča porodice koja mesecima prolazi kroz agoniju zbog rodne ideologije i zakona

31.01.2024 20:48

DEVOJČICA (14) HTELA DA PROMENI POL, RODITELJI SE USPROTIVILI: Izgubili su starateljstvo, a onda su vlasti donele novu šokantnu odluku (FOTO)
Facebook/Todd Kolstad

Otac i majka iz Montane koji su izgubili starateljstvo nad ćerkom nakon što joj nisu dozvolili da promeni pol, kažu da je „muka razdvojila njihovu porodicu".

Krista Kolstad otkrila je da je porodična noćna mora počela kada su dobili poziv da je njihova 14-godišnja ćerka Dženifer rekla prijateljima u školi da želi da izvrši samoubistvo u avgustu 2023. godine. Kasnije te noći, radnici Službe za zaštitu dece (CPS) otišli su u dom Kolstadovih u Glazgovu kako bi pregledali kuću i intervjuisali Dženifer.

Biološka majka napustila devojčicu u detinjstvu

Krista, koja je u braku sa biološkim ocem devojčice Todom Kolstadom, kaže da je Dženifer imala teško detinjstvo i nekoliko nedijagnostikovanih problema sa mentalnim zdravljem, uključujući ponašanje koje traži pažnju i laganje, za koje veruje da je izazvalo poriv za tranzicijom.

- Bilo je užasno... Naša porodica nikada neće biti ista. Čak i da nam sada vrate ćerku, nećemo imati istu porodicu... To je stvorilo veliki animozitet kod Dženifer prema nama, ne veruje da mora da nas sluša kao roditelje – izjavila je Krista.

Njen suprug je istakao da bezuslovno voli svoju ćerku.

- Samo želim da se uzdrži od donošenja odluka dok ne bude zrela i dok ne stekne životno iskustvo koje će joj pomoći da shvati kakve su posledice njenih dela – rekao je Tod.

Porodica u Indijani zatražila je od Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država da preispita njihov slučaj izgubljenog starateljstva. Džeremi i Meri Koks, koji su evangelistički hrišćani, izgubili su starateljstvo nad sinom u junu 2021. nakon što su iz verskih razloga odbili da on počne da se identifikuje kao devojčica.

Majka iz Kalifornije Ebigejl Martinez podnela je dokument koji nudi podršku gospodinu i gospođi Koks. Gospođa Martinez je 2016. izgubila starateljstvo nad ćerkom tinejdžerkom Jeli, koja je dobila testosteron i kasnije preminula od suicida.

Kolstadovi su rekli da je Dženifer imala traumatično odrastanje. Njena biološka majka je otišla dok je Dženifer bila veoma mala, a njena druga deca su je opisala kao neodgovornu, nasilnu i „ludu“.

- Dženifer je oduvek želela da bude super lepa i super popularna devojka, ali ko to ne želi? Takođe, ona je bila nadarena za matematiku – ispričala je maćeha ove devojčice koja ju je podizala od prvih školskih dana, kad se udala za njenog oca i kad ju je zavolela kao rođenu ćerku.

Tinejdžerka slagala da je popila dezinficijens

Kada je Služba za decu i porodicu stigla u porodičnu kuću Kolstadovih, porodica je dozvolila da pregledaju njihovu kuću i nasamo razgovaraju sa Dženifer, ali su je upozorili da je tinejdžerka imala istoriju izmišljanja priča, te da stoga budu dodatno oprezni.

Tokom razgovora, Dženifer je tvrdila da je pila sredstvo za čišćenje WC šolje i uzela preveliku dozu lekova protiv bolova kako bi izvršila samoubistvo. Njeni roditelji su rekli da se to čini malo verovatnim, jer je Krista ceo dan provela u kući, a Dženifer nije imala pristup nijednoj supstanci i nije pokazivala nikakve simptome trovanja. Uprkos sumnjama, gospodin i gospođa Kolstad pristali su da odvedu Dženifer u lokalnu bolnicu na pregled. Analiza krvi je potvrdila da Dženifer nije konzumirala nikakve otrovne supstance.

Ali u medicinskim beleškama je navedeno da se Dženifer identifikovala kao muškarac i da je htela da se zove Leo.

- Naša ćerka je počela da traži da se zove Leo. Objasnili smo joj da na to ne bismo pristali kao njeni roditelji. Osoblje bolnice je ignorisalo naš zahtev – objasnio je Tod.

 

 

Dženifer je prvi put izrazila želju da ode na operciju promene pola kad je imala 13 godina. Roditelji su joj rekli da je premlada da donese takvu odluku i poslali su je u savetovalište da ispita zašto se oseća kao dečak.

- Godinu dana to nije pominjala. Nikada nije došla kod nas i rekla: "Moraš me zvati ovako, moraš me zvati onako." To nikada nije bio problem – ispričala je gospođa Kolstad.

"Neću da budem Dženifer, zovite me Leo"

Ona i njen suprug obavestili su bolničko osoblje o svojim prigovorima i zatražili da Dženifer oslovljavaju njenim rođenim imenom. Ali, to se nije dogodilo...

- Osoblje bolnice nastavilo je da zove našu ćerku Leo, iako je maloletna, čak i onda kad sam izjavio da je to protiv naših želja, naše vere i naših osnovnih porodičnih vrednosti – ispričao je Tod.

Njegovoj supruzi su iz bolnice rekli da pozove advokata koji zastupa bolnicu, uz napomenu da će oni uvek uraditi ono što im pacijent kaže.

shutterstock.com

Zbog izjave da je pokušala da se otruje devojčica je završila u bolnici - tamo je dokazano da nije govorila istinu (Ilustracija)

 

Dok je medicinska tranzicija maloletnika zabranjena u Montani, gospođa Kolstad je rekla da joj je bolnica rekla da je „socijalna tranzicija u sivoj zoni zakona“.

Dženifer je stavljena pod 24-satni nadzor zbog pretnji samoubistvom, ali gospođa Kolstad je rekla da se ispred vrata devojčice nalazio savetnik koji je razgovarao sa tinejdžerkom o fantastičnoj operaciji zahvaljujući kojoj će promeniti pol.

Zajedno sa CPS-om, gospodin i gospođa Kolstad su se složili da će Dženifer imati koristi od specijalizovanog bolničkog lečenja i savetovanja u bolnici za mentalno zdravlje.

Oduzimanje deteta

U Montani je bilo šest objekata, kao i jedan u Vajomingu. Gospodin i gospođa Kolstad izrazili su zabrinutost zbog Vajominga, jer država dozvoljava maloletnicima negu koja afirmiše rod, kao što su blokatori hormona i hirurške procedure. Oni su bili zabrinuti da bi njihova maloletna ćerka mogla da se podvgrne tim tretmanima bez njihovog pristanka. Ali samo nekoliko sati kasnije, gospodin i gospođa Kolstad su obavešteni da postoji slobodan krevet na Institutu u Vajomingu i da Dženifer mora odmah da ode tamo.

Naveli su da su ponovili svoju zabrinutost i rekli da imaju pitanja na koja je potrebno odgovoriti pre nego što se slože da Dženifer ode u Vajoming.

Deset minuta kasnije, CPS se pojavio u kući Kolstada sa policijom i papirima koji su njihovu ćerku udaljili iz kuće, optužujući ih da odbijaju lečenje. Dok je Dženifer bila u Vajomingu, dobila je muške higijenske proizvode kao što su gel za tuširanje  i dezodorans.

Posle mesec dana provedenih u ustanovi u Vajomingu, Dženifer je premeštena u grupni dom u Montani gde je ostala. Na novoj adresi tinejdžerki je dozvoljeno da nosi povez za grudi uz samo mušku odeću, da brije glavu i pohađa grupe za dečake.

shutterstock.com

Ocu i maćehi maloletne Dženifer oduzeta su roditeljska prava (Ilustracija)ka prava

 

Kolstadima je dodeljen savetnik koji im je preporučio da „igraju pametno“ i da se pridržavaju preporuka CPS-a.

- Poslednjih nekoliko meseci pridržavali smo se njihovih saveta i sada su nam prava potpuno oduzeta - rekla je gospođa Kolstad.

Par je 19. januara izgubio starateljstvo nad ćerkom od CPS-a, koji je rekao da je dozvoliti Dženifer da bude transrodna osoba "u njenom terapeutskom interesu" i da njeni roditelji "ne prate preporučenu terapiju".

Šokantna odluka suda

CPS-u je dato starateljstvo nad Dženifer na šest meseci. Nakon toga, plan je da Dženifer bude upućena kod biološke majke koja sada živi u Kanadi, a koja nikada nije bila deo njenog života.

Gospodin i gospođa Kolstad su odlučili da se usprotive nalogu sudije da ćute o slučaju. Trebalo je da se krajem januara pojave na sudu kako bi odgovorili na optužbe za nepoštovanje suda, kao i da saslušaju predloženi plan lečenja za Dženifer, ali je saslušanje odloženo jer je bolesnom ocu gospođe Kolstad u Ohaju potrebna nega.

Zaposleni u CPS-u u Montani rekli su za „Dejli mejl“ da ne žele da komentarišu slučaj..

U međuvremenu, gospodin i gospođa Koks, još jedan par koji je izgubio starateljstvo nad sinom, videli su kako im je dete odvedeno iz kuće nakon što je Odeljenje za dečje usluge u Indijani upozorilo okružni sud da je „tinejdžer u fizičkoj i emocionalnoj opasnosti“.

Prema sudskim zapisima, njihov sin je razvio poremećaj u ishrani i bio je u opasnosti od samopovređivanja. Okružni sudija je naredio da dečak bude smešten u hraniteljsku porodicu koja podržava rodni identitet tinejdžera i zabranio je Koksovima da razgovaraju o svojoj veri sa svojim tinejdžerima tokom poseta. Apelacioni sud Indijane priznao je da nesporazum između roditelja i deteta obično ne opravdava izdvajanje deteta iz porodice, ali je rekao da je to "ekstremni slučaj".

Njihov sin je sada punoletan i ne postoji zakonski osnov po kom bi tinejdžer morao da se vrati kući, ali Koksovi su rekli da su zabrinuti da će drugu decu zadesiti ista sudbina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)