Roditeljstvo

RASPUST JE A VAŠE DETE SE DOSAĐUJE: Kada je prelomna tačka i predlozi za tate i mame kako da zabave svoje mališane

Ako ne mogu da pošalju dete kod deke i bake na selo, ovaj period može biti prilično stresan za roditelje ako ne znaju kako da animiraju mališane.

19.07.2023 20:00

RASPUST JE A VAŠE DETE SE DOSAĐUJE: Kada je prelomna tačka i predlozi za tate i mame kako da zabave svoje mališane
Shutterstock

Letnji raspust je vreme kada deca treba najviše da uživaju. Oslobođeni od školskih obaveza imaju slobodnog vremena na pretek. Ako nemate rođake na selu i ne možete da pošaljete dete kod deke i bake, ovaj period može biti prilično stresan za roditelje jer ne znaju kako da animiraju mališane.

Ako uz to, kao i većina roditelja imate obaveze na poslu, a vi prosto nemate vremena da se bavite njime to može da predstavlja problem i za mališane i za tate i mame

Prema istraživanju koje su sproveli stručnjaci najčešći razlozi za dosadu kod dece tokom letnjeg raspusta je nedostatak aktivnosti na lokalnom nivou (34 odsto), dete nema hobi (31 odsto) i višak energije koju je dete inače trošilo u školi (39 odsto).

Foto: Shutterstock

Iako među decom ima one koji vole školu, ne postoji mališan koji se ne raduje letnjem raspustu

 

Kako piše britanski Miror, u još većem problemu su roditelji koji nemaju dovoljno novca da detetu obezbede letnje aktivnosti kao što je odlazak u neki sportski kamp ili učenje stranih jezika. Sami mališani ističu da im je najveći problem što drugari nisu tu, vrućina zbog koje ostaju kod kuće uz telefon ili televiziju. 

Naučnici su čak pedantno izračunali i koji je datum preloman kada je u pitanju dosada kod mališana tokom letnjeg raspusta.

- Prema rezultatima istraživanjima 12. avgust je prelomna tačka za dosadu i dan koji deca opisuju kao vrhunac monotonije tokom letnjeg raspusta - objasnili su stručnjaci.  

Pixabay.com

Pronaći zabavan sadržaj za decu tokom leta za većinu roditelja je pravi izazov

 

Stručnjaci naglašavaju da je raspust važno vreme koje roditelji mogu da provode sa decom i da je to sjajna prilika za jačanje veza sa mališanima i stvaranjem zajedničkih uspomene. Međutim, većina roditelja, čak njih 69 odsto smatra kako bi i tokom raspusta obrazovne aktivnosti kod dece trebalo da budu prisutne i da se deca bave naukom, istorijom i geografijom i predmetima koji su najpopularniji za istraživanje. 

Ovo je 10 najčešćih razloga zbog kojih se mališani dosađuju tokom raspusta:

  • višak slobodnog vremena
  • roditeljima ponestaje ideja da se zabavljaju sa klincima
  • deca nemaju dovoljno hobija i interesovanja
  • roditelji su iscrpili sve lokalne aktivnosti
  • deca su odigrala sve svoje igre
  • predugo se zadržavaju na jednoj stvari
  • roditelji ostaju bez novca
  • većina prijatelja dece su odutna
  • porodica je već bila negde na odmoru
  • deca ne koriste dovoljno svoju maštu

Predlozi za kako da roditelji zabave dete

  • Organizujte piknik u lokalnom odmaralištu ili parku. Okupljanje dece na pikniku u lokalnom parku može biti zabavna grupna aktivnost, a vaš mališan će steći nove drugare.
  • Crteži od krede na trotoaru sigurno će biti zanimljiva aktivnost za dete. Krede u boji nisu skupe a nude zabavu za mališane i ne ljutite se ako isprljaju prste. 
  • Kampovanje u dvorištu je jedna od zajedničkih aktivnosti koja može biti zabavna i za decu i za tate i mame. Ako niste u mogućnosti da kupite šator napravite priručni. Možete "kampovati" i u dnevnom boravku ukoliko živite u stambenoj zgradi i stanu. Važno je aktivirati mašti deteta. 
  • Gledanje zvezda i učenje dece osnovama astronomije je sjajn način da zabavite dete. Ćebe ili ležaljke postavite u dvorište ili na terasi stana i zajdeno sa detetom gledajte zvezde i pokažite svojoj deci kako da pronađu najzanimljivija sazvežđa. 
  • Dečji naučni eksperimenti je još jedna aktivnost koja može zabaviti dete dok je u kući. Vaše aktivno učešće došašće se mališanima, aktiviraće njihovu maštu samo vodite računa da eksperiment bude bezbedan. Takođe, objasnite mališanu da ne sme da ga izvodi bez vas. 
  • Posetite lokalnu biblioteku možda zvuči kao loš savet jer današnja deca vrlo malo ili ni malo ne čitaju knjigu. Međutim, biblioteke tokom raspusta često imaju sjajne aktivnosti za decu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)