Roditeljstvo

ULOGA OCA TOKOM DOJENJA I SPAVANJA BEBA JE KLJUČNA: Ovaj pristup novorođenčetu je od velikog značaja, pogledajte šta kaže najnovija studija!

Dr Kreg Garfild, pedijatar iz Čikaga, napominje da je ovo istraživanje bilo isključivo želja majki.

12.07.2023 15:00

ULOGA OCA TOKOM DOJENJA I SPAVANJA BEBA JE KLJUČNA: Ovaj pristup novorođenčetu je od velikog značaja, pogledajte šta kaže najnovija studija!
Shutterstock

Nova studija, koja je bila fokusirana isključivo na očevo učešće u životu bebe, pokazuje jaku vezu između podrške koju tate nude i boljeg odgoja odojčadi. Istraživanje je pokušalo da odgovori na nekoliko pitanja o učešću oca u dojenju i korišćenju određenih saveta vezanih za spavanje beba. Rezultati su pokazali da očevi igraju ključnu ulogu u oba slučaja.

Anketa je uključivala 250 očeva, otkrivši da 16 odsto njih sledi savete stručnjaka za bezbedno spavanje beba. Mnogi bi mogli učiniti više kako bi podržali majke koje doje, što pruža važne zdravstvene beneficije za bebe, potvrđuje ova studija, a prenosi Si-En-En.

Foto: Shutterstock

Dojenje beba je vrlo važno naročito u prvih šest meseci

Koautor studije, dr Kreg Garfild, pedijatar u "Luri" u Čikagu, napominje da je ova studija bila isključivo želja majki. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su više od 30 godina sprovodili sistem za praćenje rizika u trudnoći  odnosno istraživanje prikupljajući podatke od majki pre, tokom i nakon porođaja.

- Za sprovođenje studije istraživači su se fokusirali na dojenje i spavanje bebe jer su to dva ključna cilja. Anketa je sprovedena nad očevima u Gruziji u prvih 2-6 meseci nakon rođenja deteta. Rezultati su pokazali da je 99 odsto očeva stavilo dete u krevet, ali je manje od četvrtine koristilo metode koje je preporučila "Američka akademija za pedijatriju", a to je podrazumevalo stavljanje bebe da spavaju na leđima uz korišćenje krevetaca, kolevki i čvrstih površina. To su preporučene strategije kako bi se izbegao sindrom iznenadne smrti kod bebe - kaže dr Garfild

unplash

Stručnjci preporučuju spavanje na leđima za bebe kao jedan deo strategije bezbednog spavanja

Tatina uloga u dojenju beba

Dojenje beba je ogromna blagodat za njihovo zdravlje, jer pomaže jačanju imuniteta i opštem blagostanju novorođenčeta, a stručnjaci preporučuju dojenje deteta najmanje prvih šest meseci. Iako su prethodne studije pokazale da očevi igrau ključnu ulogu u pomaganju majkama da doje decu, istraživači su u novoj studiji bili zapanjeni koliko je jaka korelacija u tome. Veoma je važno napomenuti očevima koliko je njihova uloga važna. Oni mogu imati aktivnu ulogu obezbeđujući majkama hranu i udobno mesto za dojenje, ali mogu pomoći i u drugim poslovima u domaćinstvu

Foto: Shutterstock

Tatina uloga u pomagnju majkama oko dojenja nije zanemarljiva jer se u studiji pokazala vrlo uspešnom

Istraživači žele da prošire svoja istraživanja izvan Gruzije, sprovodeći ankete u drugim državama. Međutim, pojedini autori napominju da ovi podaci neće biti od pomoći istopolnim parovima, ili samohranim majkama. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)