Tetka Saveta

Nećete verovati kako nastaje KUĆNA PRAŠINA! Donosimo vam recept za preparat kojim ćete se brzo i lako rešiti svih nečistoća!

Većina čestica od kojih se sastoji prašina nastaje na mnogobrojne načine, a evo kako da se toga rešite na potpuno prirodan i veoma efikasan način.

05.10.2022 11:01

Nećete verovati kako nastaje KUĆNA PRAŠINA! Donosimo vam recept za preparat kojim ćete se brzo i lako rešiti svih nečistoća!
shutterstock.com

Uprkos redovnom i temeljnom čišćenju kućna prašina se ponovo pojavi na policama, podovima, stolovima... Ni svakodnevno brisanje ne pomaže baš mnogo jer se ona zadržava u tepisima, na kaučima, a leti je zbog jake svetlosti po sunčanim danima možemo videti svuda po vazduhu u našem domu. 

Kako objašnjavaju stručnjaci, prašina se sastoji od mnoštva čestica svega i svačega. Proučavajući ih, oni su došli do frapantnih podataka.

pexels.com

To što redovno i temeljno čistite kuću i brišete nameštaj ne znači da se prašina neće ubrzo i veoma brzo pojaviti 

Kako nastaje prašina?

Većina ljudi smatra da se prašina sastoji od čestica ljudske kože koje svakodnevno odbacujemo, a da toga nismo ni svesni. Međutim, kako objašnjavaju stručnjaci, kućna prašina se zapravo sastoji od mnoštva čestica svega i svačega.

- Uglavnom se sastoji od mrtvih ćelija ljudske kože, grinja, mrtvih čestica insekata, čestica zemlje, polena, mikro čestica plastike, bakterija, kose i vlakana s odeće. Većina tih čestica u dom ulaze spolja kroz prozore i vrata, unose se na cipelama, odeći, preko kućnih ljubimaca... Tu su i grickalice koje jedete u kući kao i sitne mrvice ostalih obroka, linjanje ljubimaca i slično - objasnili su stručnjaci. 

Oni naglašavaju da je mit da se prašina mahom sastoji od mrtvih ćelija ljudske kože zato što te čestice odlaze s vodom u kanalizaciju tokom kupanja, pa ne završi na podovima i policama. 

pexels.com

Za brzo sakupljanje prašine na jednom mestu zaslužan je statički elektricitet

Brzo se skuplja

Za brzo sakupljanje prašine, uprkos redovnom čićenju, zaslužan je statički elektricitet. Tokom kretanja kroz vazduh, čestice prašine sakupljaju blago pozitivno i negativno naelektrisanje. Prašinu tada privlače površine s blagim negativnim ili pozitivnim naelektrisanjem, što dovodi do njenog gomilanja. Najveći magnet za prašinu u kući su tepisi, gde čestice mogu da ostanu prilično dugo i budu neprimetne. Za razliku od tepiha na drvenim polica, posebno tamnih boja, svaka čestica prašine odmah se primeti. 

- Prašina u vazduhu je neizbežna u svakoj kući. To treba prihvatiti i jednostavno samo redovno održavati higijenu kako se ne bi dugo zadržavala na površinama - rekli su stručnjaci.

shutterstock.com

Tepisi su najveći magnet za prašinu

Recept za manje skupljanje prašine

Postoje brojni recepti za manje sakupljanje prašine. Srećna republika vam donosi odličan trik i recept za rastvor koji može pomoći da se prašina manje sakuplja u vašem domu. 

Sastojci:

- 1 l vode
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika glicerina

Sve sastojke dobro izmešajte pa ovom tečnošću navlažite krpu i prebrišite drvene i ostale površine u vašem domu gde se prašina najviše skuplja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)