Slatkiši su nešto čemu ne mogu odoleti ni mališani, a ni odrasli. Ima li šta lepše tokom napornog dana, nego zasladiti se omiljenom poslasticom. Ukoliko ste i vi od onih koji ne mogu da odole ovom slatkom "grehu", vreme je da probate čupavce sa šumskim voćem. Ovo je modifikovan kolač koji svi volimo. Kada mu dodamo i šumsko voće, dobijamo slatko-kiselu kombinaciju koja mami na još jedan zalogaj više.
Srećna republika donosi vam recept za ovaj kolač koji će probuditi sva vaša čula.
SASTOJCI:
Biskvit:
- 3 žumanca
- 70 g šećera
- 150 ml mleka
- 150 ml ulja
- 100 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 bjelanjka + prsohvat soli
- 1 kašičica soka limuna
- 130 g šećera
dodatak šumsko voće:
- 300 g otkoštenih višanja ili mešavina šumskog voća
Fil:
- 300 ml mleka
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g šećera
- 150 g maslaca/margarina
- 1 žlica kakao u prahu
- 200 g kokosa
PRIPREMA:
Odvojiti jaja- posebno belanca i posebno žumanca. Prvo izmutiti belanca s prsohvatom soli, dodati kašičicu limunovog soka. Na pola mućenja dodati 130 g šećera, izmutiti sneg do kraja i ostaviti sa strane.
Žumanca mutiti sa šećerom (70 g), uliti ulje i mleko. Brašno(glatko i oštro) promešati s praškom za pecivo i postepeno umešati u masu (dodavati po par kašika).
Na kraju varjača lagano umešati "sneg". Izliti u pleh obložen papirom za pečenje. Velićina pleha je 35 x 20 cm.Po vrhu poslagati otkoštene višnje ili šumsko voće. Lagano ih kašičicom utisnuti u biskvit.
Peći na oko 170 30 - 40 min. Probosti čačkalicom kako biste videli da li je biskvit gotov.
Komentari (0)