Slatkiši

STARINSKA MEDENA PITA: Recept sa grizom, savršen kolač za sve prilike! (FOTO)

Ova poslastica koju su nekad pravile naše bake ponovo je popularna među srpskim domaćicama.

06.11.2023 08:00

STARINSKA MEDENA PITA: Recept sa grizom, savršen kolač za sve prilike! (FOTO)
shutterstock.com

Medena pita je starinski kolač koji se nekad redovno pravi za mrsne slave, ali i kad porodica poželi da se zasladi. Ova poslastica koju su nekad pravile naše bake ponovo je aktuelna među srpskim domaćicama i trenutno je jedan od najtražinih na internetu. 

Pravi se vrlo jednostavno, može dugo da stoji i tad postaje još ukusniji i lepši jer korice dobro upiju fill. Srećna republika vam poklanja recept za medenu pitu sa grizom, savršen desert za sve prilike. 

Sastojci:

Korice:

  • 40 g masti
  • 2 kašike meda
  • 80 g šećera
  • 4 kašike mleka
  • 1 kašičica soda bikarbona
  • 1 jaje
  • 400 g mekog brašna

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 140 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 6 kašika griza
  • 1 limun
  • 250 g margarina

Priprema:

Umutiti mast, šećer, jaje, med, mleko i sodu bikarbonu. Dodati brašno i umesiti testo koje se podeli na tri dela. Testo razvući tanko i peći kratko dok kore ne porumene. Za pripremu fila pomešajte griz sa malo mleka. Ostatak mleka i šećer staviti da provri, pa dodati griz i skuvati ga u mleku. Ostaviti da se ohladi, pa umutiti dodajući jednu po jednu kašiku margarina i sok od limuna. Smesu mutiti mikserom kako se ne bi napravile grudvice. Koru premazati filom, preko staviti sledeću pa opet fil, pa koricu, pa opet fil i odozgo namrviti ostatke korice. Ostavite da se ohladi i da korice dobro upiju fil. Ukoliko ste ljubitelj čokolade možete napraviti glazuru od malo ulja i istopljene čokolade pa preliti preko kolača. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)