Medena pita je starinski kolač koji se nekad redovno pravi za mrsne slave, ali i kad porodica poželi da se zasladi. Ova poslastica koju su nekad pravile naše bake ponovo je aktuelna među srpskim domaćicama i trenutno je jedan od najtražinih na internetu.
Pravi se vrlo jednostavno, može dugo da stoji i tad postaje još ukusniji i lepši jer korice dobro upiju fill. Srećna republika vam poklanja recept za medenu pitu sa grizom, savršen desert za sve prilike.
Sastojci:
Korice:
- 40 g masti
- 2 kašike meda
- 80 g šećera
- 4 kašike mleka
- 1 kašičica soda bikarbona
- 1 jaje
- 400 g mekog brašna
Fil:
- 500 ml mleka
- 140 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 kašika griza
- 1 limun
- 250 g margarina
Priprema:
Umutiti mast, šećer, jaje, med, mleko i sodu bikarbonu. Dodati brašno i umesiti testo koje se podeli na tri dela. Testo razvući tanko i peći kratko dok kore ne porumene. Za pripremu fila pomešajte griz sa malo mleka. Ostatak mleka i šećer staviti da provri, pa dodati griz i skuvati ga u mleku. Ostaviti da se ohladi, pa umutiti dodajući jednu po jednu kašiku margarina i sok od limuna. Smesu mutiti mikserom kako se ne bi napravile grudvice. Koru premazati filom, preko staviti sledeću pa opet fil, pa koricu, pa opet fil i odozgo namrviti ostatke korice. Ostavite da se ohladi i da korice dobro upiju fil. Ukoliko ste ljubitelj čokolade možete napraviti glazuru od malo ulja i istopljene čokolade pa preliti preko kolača. Prijatno!
Komentari (0)