Jela bez mesa

KAKO SE PRAVI GRIZ ZA BEBE: Ukusan i izbalansiran obrok za mališane posle šestog meseca

Preporuka je da se ovaj obrok uvodite postepeno u ishranu deteta i u manjim količinama.

27.09.2023 07:59

KAKO SE PRAVI GRIZ ZA BEBE: Ukusan i izbalansiran obrok za mališane posle šestog meseca
Shutterstock

Griz je jedan od prvih nemlečnih obroka za bebe koji se uvode u ishranu deteta. Pedijatri preporučuju da se bebama do godinu dana griz pravi isključivo sa vodom a tek posle toga sa mlekom.

Pšenični griz bi trebalo izbegavati davati ovako maloj deci jer sadrži gluten a mama još uvek ne može da zna da li njen mališan ima ili ne intoleranciju na gluten. Zbog toga se savetuje da se griz za bebe priprema od šestog meseca ali kukuruzni ili eventualno od spelte. Preporuka je da se ovaj obrok uvodite postepeno u ishranu deteta i u manjim količinama dok se mališan ne navikne na ovu za njega novu namirnicu. 

Dobra stvar je što se griz može kombinovati sa voćem kao što su banane pa će vaša beba imati ukusan i izbalansiran obrok. Prednost ovog obroka je što se može dati i na flašicu, ali je tada potrebno da griz bude ređi kako bi mogao da prođe kroz  otvor na cucli od flašice. 

Srećna republika vam poklanja recept za griz za bebe.

Sastojci:

  • 80 g kukuruznog griza
  • 1 veća banana
  • 1 jabuka
  • 1dcl vode na jednu supenu kašiku griza

Priprema:

Stavite vodu u šerpicu i sačekate da prokuva. Kada dođe do ključanja smanjite temperaturu i postepeno dodajte griz sve vreme mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Nastavite da mešate naredna tri do četiri munuta da bi se griz skuvao. Kaša treba da bude malo gušća ukoliko ćete dete hraniti kašičicom. Ostavite da se malo prohladi a potom u griz dodajte očišćenu, skuvanu i ispasiranu jabuku i svežu bananu. Ako vam je lakše možete voće da izblendirate i jednostavno pomešate sa grizom. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)