Tetka Saveta

EVO KAKO DA BANANE NE POCRNE NA TORTI: Domaćice su otkrile trik uz pomoću kojeg će ovo voće duže izgledati sveže i sočno (FOTO)

Neka poslastica koju pravite bude i ukusna i lepa na oko.

23.02.2023 09:00

EVO KAKO DA BANANE NE POCRNE NA TORTI: Domaćice su otkrile trik uz pomoću kojeg će ovo voće duže izgledati sveže i sočno (FOTO)
shutterstock.com

Kada se upustite u spremanje kolača, posebno ako nemate nikakvog iskustva, većina će vam preporučiti da počnete sa nekim jednostavnim receptom. Torta od banane i plazme idealna je za početnike. Lako se pravi, kremasta je i količinski se može dobiti mnogo veća porcija što je naročito pogodno za slavlja.

Banane su veoma pogodne za dekoraciju torti jer se mogu seći na nekoliko načina, ukusne su i pritom jeftine. Nebitno je da li se odličite za voćnu ili čokoladnu poslasticu, sa ovim voćem nećete pogrešiti. Međutim, ono što većinu brine jeste to što banane brzo poprime tamniju boju, bez obzira na to da li tortu držimo na hladnom ili toplom mestu.

Složićete se da je kod slatkiša veoma bitno i kako oni izgledaju, posebno ako ih pravimo za neka slavlja. Zbog ove promene na bananama većina odustaje od kupovine ili spremanja omiljene voćne poslastice. Sada o tome ne morate da brinete jer su iskusne domaćice podelile fantastičan trik koji je sve oduševio.

Naime, kada isečemo bananu na kolutiće ili polovine, najbolje je da ih naprskamo sa par kapi limuna. To će sprečiti njihovo tamnjenje. Ako nemate limun, isečene parčiće možete premazati sa malo džema ili još bolje medom. To  će im dati sočniji izgled a pritom će održati njihovu svežinu ali i ukus.

 

Isprobajte odmah jednostavan kolač dekorisan bananom i uverite se u ove savete. Srećna republika donosi vam recept za poslasticu koja će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 300 ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 3 kesice želatina (30 gr )
  • 200 ml hladne vode
  • 5 banana
  • 1 kašika ekstrata od  vanile

Priprema:

Ulupati žumanca sa pola mere šećera dok ne pobele. Dodati mleko, pa brašno i izmešati da nema grudvica. Staviti na laganu vatru da se zgusne uz neprestano mešanje. Ostavite zatim da se hladi. Potopiti želatin u hladnu vodu i staviti oko 10 minuta da nabubri. Kada nabubri otopiti ga na laganoj vatri, da nema granulica i bude proziran, nikako da provri. Otopljenom želatinu dodati dve kašike skuvanog krema, dobro sjediniti pa istresti sve zajedno u kuvani krem i dobro promešati. Belanca ulupati sa ostakom šećera sve dok se šećer ne otopi i kada se dobije čvrsta pena dodati ohlađenom kremu od žumanaca i sjediniti. U kalup prečnika 26 cm staviti foliju, malo je poprskajte vodom, ali malo, to je samo da se ne bi smesa zalepila za foliju. Istresti pola mase pa naseći banane i onda još pola mase. Ostaviti preko noći u frižideru, pa sutradan okrenuti na tacnu i dekorisati sa komadićima banane koje ćete naprskati limunovim kapima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)