Prirodni lekovi

EVO ČEGA STVARNO IMA U OVSENOJ KAŠI! Zaprepastićete se!

Istraživanjima je dokazano kada i kako treba jesti ovsenu kašu koja je u poslednje vreme, zahvaljujući dostupnosti u prodavnicama, postala redovan obrok kod mnogih ljudi.

28.03.2022 12:30

EVO ČEGA STVARNO IMA U OVSENOJ KAŠI! Zaprepastićete se!
shutterstock.com

Verovatno ste od mnogih ljudi čuli da su na dijeti i da zato često konzumiraju ovsenu kašu ili da se ta namirnica jednostavno unosi u organizam jer je izuzetno zdrava. To je tačno! Ovas ne samo što je zdrava i hranljiva namirnica, već ima i mnoga lekovita svojstva. Obiluje vlaknima, proteinima i mineralima i odličan je izvor kalijuma, magnezijuma i fosfora.

Ljubav prema ovoj žitarici kod mnogih je nesumnjiva, međutim trebalo bi znati da konzumiranje prerađenog ovsa kupljenog u marketu, prtepunog zaslađivača, ne daje isti efekat kao kada je pripremljen u kući. Njegova hranljiva svojstva gube se prilikom pakovanja. Zbog toga bi i vi možda trebalo da uvrstite ovu žitaricu u obroke.

Borac protiv LDL holesterola

Istraživanjima se pokazalo da je beta-glukan sastojak odgovoran za snižavanje holesterola, a on je aktivan sastojak ovsene kaše. Reč je o rastvorljivim vlaknima koja se za visok nivo holesterola preporučuju dnevno u količini od najmanje tri grama.

Pixabay

Ovas bi trebalo za dobrobit zdravlja, uvrstiti u svakodnevnu ishranu

Poboljšava insulinsku rezistenciju

Ukoliko patite od insulinske rezistencije razmislite o tome da vam ovsena kaša bude jedan od obroka. U pitanju je zdravstveni problem koji je često prisutan, naročito kod žena, i javlja se kada ćelije nisu u stanju da odreaguju na insulin na pravi način, što značajno otežava regulaciju glukoze u krvi. Konzumiranje ugljenih-hidrata, ali onih koji su bogati vlaknima, odličan je način za regulaciju šećera u krvi, a jedna porcija ovsa obezbeđuje oko 4 grama vlakana. Od toga su čak dva beta-glukana. Pomoću njega se usporava lučenje insulina i reguliše rezistencija. 

Tanjug/AP

Važno je redovno proveravanje nivoa holesterola u krvi 

Uspostavlja zdrav mikrobiom creva

U organizmu živi oko 500 miliona mikroorganizama koje čine mikrobiom creva. Dobre i loše bakterije koje se nalaze u probavnom sistemu čoveka moraju biti u balansu kako ne bi došlo do narušavanja crevnog trakta. Način na koji se hranimo umnogome određuje kojim ćemo bakterijama pomoći da se razmnožavaju. Ovsena kaša može imati odličnu ulogu u tome zato što, kada se skuva pa ohladi, ona obiluje jednom vrstom skroba. U pitanju je skrob koji je direktno odgovoran za zdrav mikrobiom creva, pa je zato i bolje jesti ohlađenu ovsenu kašu i to u večernjim satima.

Pixabay

Sa ovom žitaricom u kaši možete kombinovati i druge zdrave sastojke

Umiruje simptome "nervoznih creva"

Postoji razlog zbog čega nekad žudimo za ugljenim hidratima. Oni su bogati rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima koja pomažu u regulisanju stolice i pražnjenu creva. Ako imate problem sa nervznim crevima, konzumiranje ove namirnicve biće vam od velike koristi.

pexels.com

Problem s pražnjenjem može da izazove ozbiljne bolove u stomaku 

Dobra za pravilno funkcionisanje mozga

Ovas u sebi sadrži magnezijum, fosfor i cink koji su izuzetno bitni za zdravlje mozga i sprečavaju pojavu depresije. Bogat je i vitaminom E koji deluje kao antioksidans i koji direktno štiti mozak od oksidativnog stresa. Zbog toga je važno ovu hranu, koja predstavlja izvor energije za mozak, uvrstiti u dnevni meni za barem jedan od obroka.  

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)