Slatkiši

TRADICIONALNI SRPSKI KOLAČI: Bakin recept za salčiće koji se tope u ustima, ukusniji od francuskih kroasana

Ove slatke kiflice od lisnatog testa najčešće su napunjene pekmezom od šljiva.

29.09.2023 08:00

TRADICIONALNI SRPSKI KOLAČI: Bakin recept za salčiće koji se tope u ustima, ukusniji od francuskih kroasana
shutterstock.com

Tradicionalna srpska kuhinja bogata je raznim jelima koja, na žalost, polako nestaju sa naših trpeza. Nova vremena donela su novu modu u ishrani pa se recepti za kolače koje su naše bake nakad redovno pravile postali zastareli i zaboravljeni. 

Jedan od tih kolača su i salčići, odnosno slatke kiflice od lisnatog testa najčešće napunjene pekmezom od šljiva. Mnogi tvrde da su srpski salčići ukusniji od popularnijih francuskih kroasana. Tanka, hrskava korica sa mekanom sredinom koja se topi u ustima najčešće su se jeli topli, ali ne i vrući. Kad baka počne da pravi salčiće čitava kuća zamiriše na testo, vanilin šećer i džem od šljiva.

Srećna republika vam poklanja recept za ovaj tradicionalni srpski kolač.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 30 g svežeg kvasca
  • 4 žumanca
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • kesica vanilinog šećera
  • kašičica strugane kore od limuna
  • 50 g prah šećera

Za premazivanje

Priprema:

U manju posudu pomešajte 100 g mleka, jednu kašičicu šećera, kašiku brašna i kvasac koji treba da se istopi. Ostavite na toplom mestu da nadođe. Kad kvasac nadođe zamesite testo od preostalog brašna, mleka, vode, šećera i soli, te koru od limuna. Testo treba da bude mekano ali da se ne lepi za podlogu.  Ostavite ga da naraste i postane duplo veće. Za to vreme sameljite salo na mašini za mlevenje mesa. Pre mlevenja skinite opnu koja ga oblaže. Razvucite testo pa premažite salom, preklopite i ostavite da odstoji 20 minuta, potom ceo postpuka ponovite. Potrebno je da se testo razvlači i premazuje salom tri puta kako bi postalo mekano i listalo se prilikom pečenja. Četvrti put ga razvucite i potom isecite na tanje trake i filujte džemom. Napunjene salčiće ređati na pleh sa pek papirom uz razmak kako bi imali mesta da još narastu prilikom pečenja. Umutite žumanca i premažite salčiće pre pečenja. Salčići se peku 20 minuta na 200 stepeni odnosno dok ne porumene. Pospite prah šećerom i poslužite tople. Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)