Jela sa mesom

RECEPT ZA NAJUKUSNIJE INDIJSKO JELO S PILETINOM: Trik je u začinima, sprema se nikad brže, a obožavaće ga baš svi!

Da li ste probali jelo koje se zove tikka masala - ako niste, morate to učiniti što pre.

01.12.2024 08:01

RECEPT ZA NAJUKUSNIJE INDIJSKO JELO S PILETINOM: Trik je u začinima, sprema se nikad brže, a obožavaće ga baš svi!
Shutterstock

Indijska kuhinja je poznata po svojoj raznolikosti i bogatstvu ukusa, a jedno od najomiljenijih jela koje je osvojilo nepca ljubitelja iz ove zemlje jeste tikka masala. Ovo jelo je postalo sinonim za indijsku kulinarsku tradiciju i predstavlja pravo čudo ukusa za sve ljubitelje pikantnih i aromatičnih jela.

Iako se tikka masala povezuje sa indijskom kuhinjom, njegovo poreklo je predmet kontroverzi. Ipak, ono što je neosporno jeste njegov neodoljiv ukus i specifičan način pripreme. Karakteriše ga sočno parče piletine koje pliva u kremastom umaku od paradajza i krema za kuvanje, obogaćenom začinima poput kumina, korijandera, kurkume, đumbira, belog luka i čilija. Ova mešavina začina daje jelu neodoljivu aromu i karakterističnu pikantnost koja osvaja sva čula.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa naseckanih na kockice
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 200 g kuvanog basmati pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • začini: slatka paprika, čili paprika, biber, so, šećer, peršun, lovorov list, kari mešavina začina

Priprema:

Prvo je potrebno da pileća prsa i povrće iseckate na manje komade kako biste ih lakše pripremili i sjedinili ukuse.


U velikom loncu stavite pirinač da se kuva, dok u tiganju zagrejte ulje za prženje i dodajte pripremljeno povrće. Dodajte prstohvat soli i malo vode, a zatim nakon što voda ispari, dodajte meso i postepeno dolivajte vodu dok se sve lepo ne izdinsta, što obično traje oko pola sata.

Shutterstock

Jelo tikka masala - da li ste probali?


Kako bi jelo dobilo bogat ukus, dodajte prstohvat šećera, bibera, slatke paprike, peršun, lovorov list, malo čili paprike i dosta karija. Soli i vegete dodajte prema sopstvenom ukusu, ako želite.

Nakon što je piletina izdinstana, dodajte pasiran paradajz, promešajte i kuvajte nekoliko minuta. Zatim dodajte pavlaku za kuvanje, ponovo promešajte i kuvajte još 5 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili u savršenu celinu.

Kad je jelo gotovo, probajte ga i po potrebi dodajte još začina. Pirinač procedite i servirajte tako da je oblikujete posudom, a zatim dodajte peršun na vrh. Poslužite sos s piletinom sa strane i uživajte u ovoj ukusnoj i mirisnoj poslastici.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)