Indijska kuhinja je poznata po svojoj raznolikosti i bogatstvu ukusa, a jedno od najomiljenijih jela koje je osvojilo nepca ljubitelja iz ove zemlje jeste tikka masala. Ovo jelo je postalo sinonim za indijsku kulinarsku tradiciju i predstavlja pravo čudo ukusa za sve ljubitelje pikantnih i aromatičnih jela.
Iako se tikka masala povezuje sa indijskom kuhinjom, njegovo poreklo je predmet kontroverzi. Ipak, ono što je neosporno jeste njegov neodoljiv ukus i specifičan način pripreme. Karakteriše ga sočno parče piletine koje pliva u kremastom umaku od paradajza i krema za kuvanje, obogaćenom začinima poput kumina, korijandera, kurkume, đumbira, belog luka i čilija. Ova mešavina začina daje jelu neodoljivu aromu i karakterističnu pikantnost koja osvaja sva čula.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa naseckanih na kockice
- 500 ml pasiranog paradajza
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 200 g kuvanog basmati pirinča
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- začini: slatka paprika, čili paprika, biber, so, šećer, peršun, lovorov list, kari mešavina začina
Priprema:
Prvo je potrebno da pileća prsa i povrće iseckate na manje komade kako biste ih lakše pripremili i sjedinili ukuse.
U velikom loncu stavite pirinač da se kuva, dok u tiganju zagrejte ulje za prženje i dodajte pripremljeno povrće. Dodajte prstohvat soli i malo vode, a zatim nakon što voda ispari, dodajte meso i postepeno dolivajte vodu dok se sve lepo ne izdinsta, što obično traje oko pola sata.

Shutterstock
Kako bi jelo dobilo bogat ukus, dodajte prstohvat šećera, bibera, slatke paprike, peršun, lovorov list, malo čili paprike i dosta karija. Soli i vegete dodajte prema sopstvenom ukusu, ako želite.
Nakon što je piletina izdinstana, dodajte pasiran paradajz, promešajte i kuvajte nekoliko minuta. Zatim dodajte pavlaku za kuvanje, ponovo promešajte i kuvajte još 5 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili u savršenu celinu.
Kad je jelo gotovo, probajte ga i po potrebi dodajte još začina. Pirinač procedite i servirajte tako da je oblikujete posudom, a zatim dodajte peršun na vrh. Poslužite sos s piletinom sa strane i uživajte u ovoj ukusnoj i mirisnoj poslastici.
Komentari (0)