Tiramisu je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata i sinonim je za savršen završetak obroka. Ovaj desert, čiji je glavni sastojak kafa, osvaja svojom jednostavnošću i bogatim ukusom. Iako klasičan recept za tiramisu podrazumeva stavljanje piškota umočenih u kafu, a zatim slojeve smese od jaja, šećera i maskarpone sira, sa dodatkom kakaa. Međutim, postoji bezbroj varijacija ovog recepta.
Jedna od zanimljivih varijanti je tiramisu bez jaja, koja je podjednako sočna i ukusna kao i klasična verzija.
Sastojci:
- 2 kašičice nes ili neke druge instant kafe
- 200-220 ml prokuvane vode
- 200 g piškota
- 250 g slatke pavlake
- 100 g kristal šećera
- 1 kašičica ekstrakta od vanile ili jedna kesica vanil šećera
- 250 g neslanog sira
- 2 kašike kakaa
Priprema:
Dve kašičice kafe sipajte u jednu posudu i prelijte je vrućom vodom. To vam je potrebno da biste umakali piškote u razmućenu kafu. U drugu posudu stavite 250 grama slatke pavlake i kristal šećer i mutite dok smesa ne postane gusta i lepo rastvorena. Takođe, dodajte kesicu vanil šećera pa ponovo umutite. Tek kada je smesa postala gusta dodajte neslani sir i ponovo sve umutite mikserom kako bi smesa bila ujednačena. Zatim sledi ređanje smese u pleh.
Na dno posute stavljajte piškote koje ste prethodno umočili u kafu koja se sada ohladila. Potom polovinu belog fila, a zatim stavljate piškote namočene u kafu. Na kraju stavite ponovo beli fil koji je potrebno zagladiti. Za dekoraciju i vrh torte koristite kakao.
Komentari (0)