Jela sa mesom

ORIGINALNI RECEPT ZA BOSANSKI LONAC: Tradicionalno jelo rudara koje je osvojilo Balkan!

U pitanju je specijalitet od mesa i povrća otvoriće sva vaša čula.

29.01.2024 08:00

ORIGINALNI RECEPT ZA BOSANSKI LONAC: Tradicionalno jelo rudara koje je osvojilo Balkan!
shutterstock.com

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine. Istoričari kulinarstva veruju da ovo jelo ima dugu tradiciju, a da poreklo vuče još iz srednjovekovne Bosne gde se spremalo kao radničko jelo bosanskih rudara.

Ovo jelo je do danas pretrpelo znatne promene, jer se prvobitno spremalo daleko skromnije nego danas. Za kuvare, radi se o klasičnom složenom jelu kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

Srećna republika vam poklanja originalni recept za ovo čuveno bosansko jelo koje će biti pravi gastronomski užitak za sva čula. 

Sastojci:

  • 1 kg mešanog mesa (goveđeg, od špic grudi, ovčijeg ređe svinjskog)
  • 1 kg svežeg kupusa
  • 1/2 kg krompira
  • 1/2 l belog vina
  • 250 g razne zeleni
  • 150 g zrelog paradajza
  • 150 g crnog luka
  • 100 g suve slanine
  • 20 g belog luka
  • 5-6 zrna bibera
  • 2 paprike
  • kašičica aleve paprike
  • peršunov i celerov list

 

Priprema:

Junetinu iseći na sitnije parčiće i propržiti ga malo na sitno isečenoj slanini ili ulju. Manju glavicu kupusa preseći na 4 dela, a krompir na kocke. Nakon toga uzeti ostatak povrća: zelen (šargarenu, peršup, celer i paškanat), paradajz, papriku, crni i beli luk iseći na tanke kolutove, pa pripremiti lonac za kuvanje.

U zemljani lonac složiti red povrća, red mesa i opet red povrća. Odozgo posuti  kašičicom aleve paprike, solju po ukusu, biberom u zrnu, kao i sitno iseckanim peršunovim i celerovim listom i složiti rezani paradajz. Sve to preliti vinom i vodom koliko da prekrije povrće, a onda onac čvrsto povezati pergament papirom ili aluminijumskom folijom pa ga staviti na šporet da provri. Kada je malo proključao staviti ga u rernu da se lagano kuva na umerenoj temneraturi oko 3 sata.

Servirati u loncu u kojem se jelo kuvalo.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)