Balkansko podneblje obiluje šarenolikom tradicionalnom kuhinjom, a turisti širom sveta mahom su se složili da im ne mogu odoleti. Jedno od jela koje je posebno očaralo kako strance, tako i lokalne posetioce jeste sogan dolma.
Za ovo jelo se smatra da potiče iz Turske, međutim, odavno se smatra delom bosanske kuhinje. Sogan dolma naziva se još i lukovice jer je ovo povrće osnova jela.
Evo kako da napravite tradicionalno jelo u kojem će uživati cela porodica, a koje morate probati čim prvom prilikom posetite Bosnu i Hercegovinu.
Sastojci:
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 10 manjih glavica crnog luka
- slatka začinska paprika
- suvi biljni začin
- 4-5 kašika ulja
- 1 puna kašika brašna
PRIPREMA:
Luk očistite i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 5 minuta. Nakon tog vremena izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Pomešajte mleveno meso, 2 kašičice začinske paprike, pirinač, suvi biljni začin i ulje. Polako počnite da odvajate slojeve/krugove od ohlađenog luka. Luk punite pripemljenom smesom i slažite u šerpu, jedan do drugog, kao kada pravite punjene paprike. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Ponovo nalijte vodom i neka ponovo ispari. I treći put nalijte vodom, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta. Proverite da li je pirinač skuvan, ako jeste, jelo je gotovo ili u suprotnom produžite vreme kuvanja. Napravite zapršku od brašna, kašičice začinske paprike i ulja. Sipajte zapršku i ostavite da se krčka još 3-4 minuta.
Prijatno!
Komentari (0)