Jela bez mesa

NIŠTA ZDRAVIJE NISTE PROBALI OD LISIČARKI S PIRINČEM: Jednostavno, a zdravo jelo, pogodno za vegetarijance!

Ova žuta gljiva sa kapicom koja podseća na kišobrančić, stoji u redu najkvalitetnijih na svetu, a nazivaju je i čuvarom zdravlja jer je prirodni izvor antibiotika i mnoštva vitamina.

06.06.2023 06:01

NIŠTA ZDRAVIJE NISTE PROBALI OD LISIČARKI S PIRINČEM: Jednostavno, a zdravo jelo, pogodno za vegetarijance!
Shutterstock

Gljiva sa naših prostora poznata kao lisičarka ima botanički naziv “cibarius“, što u prevodu sa latinskog znači “dobra za jelo. Osim što, između ostalog, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, belenčevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična i 90 odsto njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100 g lisičarke ima samo 20 kalorija.

Lisičarke su prve divlje pečurke koje se pojavljuju u sezoni i to uglavno od maja meseca, ali su se ove godine pojavile nešto ranije.

Često se koriste za pripremu raznovrsnih jela. Mogu se služiti i za doručak i za ručak. Srećna Republika vam donosi vam recept za sočan i dijetalan obrok koji se pravi od lisičarki s pirinčem.

Sastojci: 

  • 500 g lisičarki
  • šolja pirinča
  • 2 srednje glavice luka
  • ulje
  • 1 - 2 kašike aleve paprike
  • biber
  • so
  • čubar ili neka druga začinska biljka

Način pripreme:

Ako imate sveže pečurke dobro ih očistite i operite, a ako su mnogo velike isecite ih na parčiće. Blanširajte ih u vreloj vodi 5-10 minuta, izvadite i ocedite. Ako su zamrznute i prethodno blanširane, sačekajte da se odmrznu. Isecite luk na sitno i ispržite u zagrejanom ulju, dodajte pečurke, promešajte. Posle dodajte i alevu papriku, pa opet promešajte.

Sipajte vrelu vodu, koliko vam bude neophodno za samo jelo - oko 1,5 - 2 litra. Lisičarkama je potrebno dosta vremena da omekšaju.

Kada jelo provri dodajte unapred opran pirinač i ostale začine: so, biber i čubar. Čim se pirinač skuva sklonite sa ringle.

Poslužite uz malo sezonske salate.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)