Gljiva sa naših prostora poznata kao lisičarka ima botanički naziv “cibarius“, što u prevodu sa latinskog znači “dobra za jelo. Osim što, između ostalog, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, belenčevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična i 90 odsto njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100 g lisičarke ima samo 20 kalorija.
Lisičarke su prve divlje pečurke koje se pojavljuju u sezoni i to uglavno od maja meseca, ali su se ove godine pojavile nešto ranije.
Često se koriste za pripremu raznovrsnih jela. Mogu se služiti i za doručak i za ručak. Srećna Republika vam donosi vam recept za sočan i dijetalan obrok koji se pravi od lisičarki s pirinčem.
Sastojci:
- 500 g lisičarki
- šolja pirinča
- 2 srednje glavice luka
- ulje
- 1 - 2 kašike aleve paprike
- biber
- so
- čubar ili neka druga začinska biljka
Način pripreme:
Ako imate sveže pečurke dobro ih očistite i operite, a ako su mnogo velike isecite ih na parčiće. Blanširajte ih u vreloj vodi 5-10 minuta, izvadite i ocedite. Ako su zamrznute i prethodno blanširane, sačekajte da se odmrznu. Isecite luk na sitno i ispržite u zagrejanom ulju, dodajte pečurke, promešajte. Posle dodajte i alevu papriku, pa opet promešajte.
Sipajte vrelu vodu, koliko vam bude neophodno za samo jelo - oko 1,5 - 2 litra. Lisičarkama je potrebno dosta vremena da omekšaju.
Kada jelo provri dodajte unapred opran pirinač i ostale začine: so, biber i čubar. Čim se pirinač skuva sklonite sa ringle.
Poslužite uz malo sezonske salate.
Uživajte!
Komentari (0)