Slatkiši

NAJUKUSNIJI POPSI OD BELE ČOKOLADE, SPREMNI ZA TREN: Slatkiš bez kog je nemoguće zamisliti bilo koje slavlje!

Donosimo vam recept za najukusniju poslasticu za koju se ne zna da li je više vole mališani ili njihovi roditelji.

01.06.2023 08:01

NAJUKUSNIJI POPSI OD BELE ČOKOLADE, SPREMNI ZA TREN: Slatkiš bez kog je nemoguće zamisliti bilo koje slavlje!
Shutterstock

Popsi su poslednjih godina doživeli ekspanziju na našim prostorima i gotovo da se ne mogu zamisliti proslave dečijih rođendana, obeležavanja raznih svečanosti i svadbi bez tih ukusnih slatkiša na štapiću.
Veoma su dekorativni, ukusni i deca ih prvo pojedu.

Popularnije se zovu kolačići ili kuglice na štapićima. Nisu komplikovani za spremanje, treba samo da sledite nekoliko osnovnih koraka u pripremi i sasvim sigurno ćete oduševiti mališane. Te kuglice ne samo da su dekorativne, već su i veoma ukusne, a u to su se uverili oni retki roditelji koji su uspeli da dođu do njih pored svoje dece. Prednost tih kolača je u tome što mogu da budu onog ukusa koji vi želite. Sve što je potrebno jeste da budu manji, okrugli i nabodeni na štapić.

Srećna Republika donosi vam recept za popse od bele čokolade.

Sastojci:

  • 50 ml mleka
  • puding od vanile
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g mlevenog keksa

Preliv:

  • 200 g bele čokolade 
  • 2 kašike ulja
  • šarene mrvice i ukrasi

Priprema:

Smesa:

Mleko pomešajte s pudingom tako da ne bude grudvica. U šerpicu sipajte mlečnu slatku pavlaku i ubacite vanilin šećer i stavite na ringlu. Kada je blizu ključanja, ukuvajte puding sve vreme mešajući žicom i mešajte dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pa odmah, dok je još vruće, u smesu ubacite belu čokoladu izlomljenu na kocke. Mešajte dok se ne otopi. Dodajte i mleveni keks i dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Stavite je zatim u frižider da odstoji oko tridesetak minuta radi lakšeg oblikovanja kuglica.

Kad se smesa ohlad uzimajte kašičicom po malo i oblikujte kuglice. Slažite ih na tacnu i potom stavite ponovo u frižider na 30 minuta, do sat vremena. Pripremite štapiće (možete koristiti specijalne za tu namenu ili drvene štapiće za ražnjiće, ali ih malo skratite makazama). Preostalu belu čokoladu otopite s uljem na pari ili u mikrotalasnoj. Po želji u polovinu dodajte nekoliko kapi prehrambene boje. Svaki štapić za kejkpops umočite u čokoladu, pa nabodite po jednu kuglicu. (Ovo radimo da osiguramo da će kuglica čvrsto stajati na štapiću kada se čokolada stegne). Birajte kvalitetnu belu čokoladu jer neće svaka da lepo da se topi, što za rezultat neće dati lepu glatku glazuru. Štapiće sa kuglicama zabodite u parče stiropora i stavite u frižider na 5 -10 min da se stegnu. Tek kad ste sigurni da kuglice čvrsto stoje na štapićima, možete preći na umakanje kuglica u glazuru i na ukrašavanje. 

U slučaju da nemate parče stiropora, možete uzeti neku kartonsku kutiju i na poklopcu izbušiti makazama rupe širine štapića, pa ih ubosti. U krajnjem slučaju, možete praviti kejk popse i bez ubadanja u stiropor ili kutiju, tako što ih samo položite “naglavačke” na tacnu obloženu pek papirom. U tom slučaju neće biti tako lepi jer će se višak čokolade slivati dok se ne stegne, ali ako vam to ne smeta, slobodno uradite tako. 

Dakle, izvadite popse iz frižidera i svaki umočite u glazuru od bele čokolade. Sačekajte nekoliko sekundi da se višak čokolade ocedi, a potom pospite popse šarenim ukrasnim mrvicama ili ih dekorišite raznim ukrasima. Tako napravljene popse zabodite nazad u stiropor/kutiju i stavite ih u frižider da se čokoladna glazura stegne. Nakon sat vremena spremni su za degustaciju.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)