Prirodni lekovi

UKLONITE KRPELJA za sekund, a potrebna vam je samo JEDNA NAMIRNICA

Na mesto gde se krpelj uvukao u kožu stavite dosta soli, a odozgo parče vate ili gaze. Parazit će vrlo brzo sam izaći napolje jer ne može da diše i ne podnosi so

14.06.2022 14:00

UKLONITE KRPELJA za sekund, a potrebna vam je samo JEDNA NAMIRNICA
shutterstock.com

Proleće i leto je vreme aktivnosti krpelja koji se najčešće skrivaju u visokoj travi. Osim što napadaju pse krpelji se često zakače i za ljude, pa posle svakog izleta u prirodu trebalo bi da proverite da niste pokupili ovog parazita koji može biti veoma opasan.

Međutim, u svakoj kuhinji postoji jedna namirnica uz pomoć koje ćete za sekund ukloniti krpelja.

Pixabay.com

Krpelji vrebaju iz visoke trave, pa obaratite pažnju gde vam se deca igraju

Vole vlažan deo tela

Krpelji će boraviti na vašem telu nekoliko sati pre nego se zariju u kožu. Najviše vole vlažne delove tela poput stomaka, prepona, pazuha ili vratni deo ispod kose. Zato je najbolje odmah po povratku sa izleta otići na tuširanje i temeljeno oprati kosu.

Ukoliko se krpelj ipak uvukao u kožu, možete ga izvaditi uz pomoć pincete, ali trebalo bi znati kako tačno da uhvatite ovog parazita da biste ga kompletno izvadili iz kože. Ukoliko baš niste vešti, najbolje je otići kod lekara i prepustiti njemu da izvadi ovog parazita.

Međutim, svako od nas u kuhinji ima namirnicu koja će naterati ovog parazita da sam izađe. U pitanju je so, jer krpelji ne podnose ovu namirnicu.

Na mesto gde se nalazi krpelj stavite so i preko toga držite parče vate ili gaze 20 minuta. Krpelj neće imati vazduha, a so će učiniti svoje i on će sam izaći napolje.

Pixabay, Wikipedia/André Karwath aka Aka

Krpelji mogu biti opasni zato ih treba što pre izvaditi iz kože

Pomaže i alkohol

Osim soli, možete iskoristiti alkohol. Parče vate ili gaze dobro natopite alkoholom i time brzim pokretima premažite mesto gde se nalazi krpelj u smeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu. Usled delovanja alkohola i zagrevanja kože on će izaći napolje, ali proverite samo da neki deo njegovog tela nije ostao u koži. Ukoliko nemate medicinski alkohol, može da posluži i rakija.

Mesto gde se nalazi krpelj nikako ne treba mazati uljem jer će ga to samo naterati da još dublje uđe pod kožu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Biolog

16.06.2022 08:17

Ovo je opasna misinformacija, nanošenje bilo čega na krpelja dovodi do izbacivanja kompletnog sadržaja želuca krpelja/ povraćanja na mestu uboda, što u slučaju zarazenosti krpelja bakterijom Borrelia burgorferi (koja se nalazi u želucu krpelja) praktično garantuje Lajmsku bolest kod pacijenta. Nikako ne stavljati so ili alkohol preko krpelja! Krpelja treba pažljivo izvaditi pincetom, kod kuće ili u domu zdravlja, i odneti na testiranje.