Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM AKO SVAKOG DANA UZIMAMO VITAMIN C? Iznenadićete se!

Mnoga istraživanja su pokazala da je korišćenje suplemenata blagotvorno po naš organizam, ali upozorava se da oni ipak mogu imati i neke nus pojave.

21.09.2022 09:00

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM AKO SVAKOG DANA UZIMAMO VITAMIN C? Iznenadićete se!
Foto: Shutterstock

Vitamin C je od izuzetne važnosti za zdravlje našeg imunog sistema i oporavak telesnih tkiva, međutim, naš organizam ga ne proizvodi, već se on se unosi putem hrane. Brokoli, jagode, paprike, kupus i paradajz obiluju tim esencijalnim vitaminom i u sebi ga sadrže u izvesnoj količnii. Zbog toga je važna raznolikost u ishrani i unos povrća. Vitamin C takođe odlično apsorbuje gvožđe, pa se preporučuje da se i on unosi zajedno sa njim. Ipak, brz način života i manjak vremena za kupovinu i brigu o sebi, mnoge natera da zamenu tog važnog vitamina potraže u dijetetskim suplementima, što ima svoje prednosti, ali i mane.

Antioksidativne prednosti

Vitamin C je odličan antioksidans koji eliminiše slobodne radikale u telu i povoljno utiče na smanjenje oksidativnog stresa, koji je posledica neke upale izazvane povredom ili infekcijom. Medicinski brat Šon Markeze kaže da dnevna doza vitamina C pomaže proizvodnju drugih antioksidanasa poput vitamina E i tetrahidrobiopterina. Markeze koji ima dugotrajno iskustvo u nezi pacijenata, čak 15 godina, ističe kako je vitamin C od ogromne važnosti za naše zdravlje..

Pomaže imunološkom sistemu

Imuni sistem čoveka bori se sa raznim neprijateljima u telu, poput infekcija i mogućih bolesti, pa mu je potrebna pomoć kako bi funkcionisao najbolje. Istraživanja su pokazala da sprečava infekcije izazvane virusima ili i bakterijama. Samo redovno uzimanje tog  suplementa može da skrati trajanje prehlade, a dugotrajnije konzumiranje utiče antihistaminski i protivupalno. 

Markeze napominje da unos vitamina C na dnevnom nivou može pomoći da se uklone mrtve imune ćelije nastale tokom infekcije i da spreči dalja oštećenja prouzrokovana nagomilavanjem nusproizvoda tokom imunološke aktivnosti.

pexels.com

Vitamin C je odličan borac protiv prehlada i drugih virusnih infekcija

Prevencija raka

Vitamin C nije neophodan svima. Kod mnogih zdravih ljudi on je nepotreban jer ga imaju u dovoljnoj količini, ali oni koji ga nemaju mogu da smanje rizik od pojave nekih od najtežih oboljenja. 

Pacijenti oboleli od raka ne mogu da dobiju sve hranljive supstance iz hrane i često imaju upalu ili neku vrstu infekcije koje su izazvane prisustvom teške bolesti, pa je važno da uzimaju vitamin C.  

Uticaj na oči 

Uzimanje vitamina C može povoljno da utiče na vid, pokazala su istraživanja, posebno na smanjenje rizika od bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte. Oštećenje očiju koje je prouzrokovano starenjem neće izlečiti dijetetski suplementi poput vitamina C, ali će uticati na smanjenje rizika od smanjene oštrine vida koja nastupa kasnije u životu

shutterstock.com

Rizik od oštećenja vida u starosti je manji ako se redovno konzumira vitamin C

Kamen u bubregu

Najbolje je suplement konzumirati u skladu s preporukom koju da lekar. Iako uzimanje tog vitamina nije štetno za organizam, svako preterivanje može imati i nus-pojave. Visoke doze vitamina na dnevnom nivou mogu povećati rizik od stvaranja kamena u bubregu, pokazale su studije. 

Rizik od interakcija sa drugim lekovima

Dnevna doza ovog suplementa je potpuno bezbedna, a višak se izbacuje putem urina. Ipak, njegova visoka koncentracija može se akumulirati u telu i izazvati neke probleme poput povraćanja, bola u stomaku, dijareje.

- Ovaj vitamin može biti opasan ako se kombinuje s drugim lekovima, poput onih za holesterol i razređivanje krvi, ali i sa hormonima - upozorava Markeze, a prenosi Index.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)