Odrasli

ZBOG OVOGA JE SPAVANJE SA PARTNEROM U ISTOM KREVETU DOBRO: 5 benefita ne bi trebalo zanemariti, zdravlje zavisi od toga!

Dalekosežne su posledice po fizičko i mentalno stanje.

21.09.2024 20:10

ZBOG OVOGA JE SPAVANJE SA PARTNEROM U ISTOM KREVETU DOBRO: 5 benefita ne bi trebalo zanemariti, zdravlje zavisi od toga!
shutterstock.com

Spavanje u istom krevetu sa partnerom odavno je prepoznato kao jedan od znakova bliskosti i sreće u vezama i brakovima. Međutim, osim osećaja topline i sigurnosti koje donosi, zajedničko spavanje ima i brojne pozitivne efekte na zdravlje, tvrde stručnjaci.

Mnogima je poznato da prisustvo voljene osobe pomaže da se osećate opuštenije, ali nova istraživanja pokazuju da ovaj svakodnevni ritual može imati dalekosežne posledice po naše fizičko i mentalno stanje.

Manje stresa, više ljubavi

Prema sprovedenim istraživanjima, kada delite krevet sa partnerom, nivo kortizola - hormona stresa opada. Ovi trenuci intime podstiču oslobađanje oksitocina, poznatog kao "hormon ljubavi", koji je zaslužan za osećaj opuštenosti i povezanosti. Manje stresa direktno utiče na smanjenje rizika od ozbiljnih bolesti poput srčanih oboljenja, raka i drugih hroničnih stanja.

Smanjuju se upale u organizmu

Pored stresa, zajedničko spavanje može pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu. Naučnici su otkrili da se nivo citokina, molekula koje uzrokuju upale i bol, smanjuje kada spavate pored voljene osobe. Ova prirodna reakcija tela doprinosi smanjenju bolova i poboljšanju opšteg zdravlja.

shutterstock

Lepše je spavanje udvoje

Niži krvni pritisak

Oksitocin ne samo da smanjuje stres, već ima pozitivan efekat i na krvni pritisak. Osobe sa stabilnim nivoom ovog hormona imaju prirodno niži krvni pritisak, jer oksitocin pomaže širenju krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju.

Bolje raspoloženje i više energije

Još jedan od benefita spavanja sa partnerom je poboljšano raspoloženje i osećaj vitalnosti. Istraživanja pokazuju da deljenje kreveta sa voljenom osobom može smanjiti učestalost jutarnjih glavobolja i povećati osećaj energije tokom dana.

Jači imunitet

Deljenje intime sa partnerom, prema rečima stručnjaka, takođe jača imuni sistem. Parovi koji redovno spavaju zajedno pokazuju bolju otpornost na prehladu i grip, što potvrđuje da emocionalna povezanost ima i fizičke benefite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)