Odrasli

KADA NE MOŽETE DA ZASPITE, USTANITE IZ KREVETA I URADITE OVO: Doktor tvrdi da deluje, a nema veze sa ispijanjem lekova

Važnu ulogu igra i prostorija u kojoj se nalazite.

03.09.2024 21:30

KADA NE MOŽETE DA ZASPITE, USTANITE IZ KREVETA I URADITE OVO: Doktor tvrdi da deluje, a nema veze sa ispijanjem lekova
tiktok/printscreen/doctormyro, shutterstock.com

Ponekad izgleda kao nemoguć zadatak da zaspimo noću, bez obzira na to koliko smo umorni od obaveza tokom dana. Stres, anksioznost, bolest ili bol su među mnoštvom faktora koji nas mogu sprečiti da brzo zaspimo.

Doktor je podelio nekoliko saveta o spavanju, uključujući šta ne treba raditi. Govoreći na platformi društvenih medija TikTok, doktor Miro Figura rekao je ljudima da ne ostaju u krevetu ako ne uspeju da zaspe 30 minuta. To je zato što je vaš mozak previše aktiviran i morate da promenite svoje okruženje. Dr objašnjava:

- Prva stvar koju ne treba da radite je da ostanete u krevetu. Ako posle 30 minuta ne možete da zaspite, vaš mozak je previše aktiviran i morate da promenite okruženje.

@doctormyro This is what I do (as a Doctor) when i can’t fall asleep #sleep #insomnia #sleeptips #sleephacks ♬ Illusion of Perception - VEL94EV

Predložio je da odete u drugu prostoriju i da učestvujete u nekoj vrsti aktivnosti.

- Idite u drugu sobu i uradite nešto dosadno u uslovima slabog osvetljenja - rekao je.

- Stvari poput pletenja, čitanja, gledanja kroz prozor. Morate ponovo pokrenuti lučenje melatonina od strane epifize. Ali apsolutno bez ekrana. Vaš laptop, telefon će emitovati plavo svetlo koje će prekinuti taj ciklus. Ako se i dalje ne osećate umorno, isprobajte tehnike dubokog disanja, super-somnolentnu meditaciju - rekao je.

Takođe je preporučio uzimanje melatonina ako ne možete da spavate. Međutim, melatonin je dostupan samo kao lek koji se izdaje na recept i upozorava da ga ne naručite putem interneta iz bezbednosnih razloga. Prema Fondaciji za spavanje, većini odraslih osoba sa zdravim obrascima spavanja potrebno je od 15 do 20 minuta da zaspe u tipičnoj noći, piše Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)