Odrasli

IGRAJTE TANGO I DIŽITE TEGOVE, ZVUČI SMEŠNO, ALI MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Kako da smanjite rizik od Alchajmerove bolesti

Najvažnije je da stimulišete mozak i zadajete mu zadatke.

22.09.2024 09:40

IGRAJTE TANGO I DIŽITE TEGOVE, ZVUČI SMEŠNO, ALI MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Kako da smanjite rizik od Alchajmerove bolesti
Shutterstock

Procenat obolelih od demencije je već decenijama u stalnom porastu, i zbog toga su načini za smanjivanje rizika od ove strašne bolesti veoma važni. Čak i kada su krajnje neobični, od igranja binga do glasne muzike i nošenja kacige.

Neurolog Emer Meksvini je izdvojio devet neobičnih načina za smanjivanje rizika od Alchajmerove bolesti:

Ne čačkajte nos

Nozdrve su glavni "ulaz" za većinu patogena, a ranije je već utvrđeno da bakterije iz nozdrva "putuju" do mozga. Pojedine bakterije, popt hlamidije, mogu da izazovu upalu mozga i povećaju rizik od Alchajmerove bolesti.

Smanjite konzumaciju alkohola

Intenzivno opijanje dokazano oštećuje ćelije mozga i ubrzava slabljenje kognitivnih funkcija.

Shutterstock

Naučite nešto sasvim novo i stimulišite mozak

 

Idite na bingo

Druženje u kafiću ili bingo su odličan način za jačanje socijalnih veza. Takođe, na ovaj način se stimuliše rad mozga i čuva memorija.

Naučite da igrate tango

Prihvatanje novog izazova, poput učenja plesa, je moćan način da očuvate zdravlje mozga. Tango je sjajan izbor jer predstavlja kombinaciju kompleksnih fizičkih pokreta i mentalne koncentracije. 

Učite da svirate 

Pustite "do daske" vašu omiljenu pesmu i naučite da je odsvirate. Ne samo da ćete se odlično zabaviti, već ćete angažovati različite delove mozga i poboljšati pamćenje, koordinaciju i kognitivnu fleksibilnost.

Detaljno perite zuba

Oralna higijena je usko povezana sa rizikom od demencije. Periodontalna bolest koja nastaje kao posledica loše higijene zuba, omogućava da bakterije uđu u krvotok i potencijalno stignu do mozga i izazovu upalu koja je povezana sa pojavom Alcahajmerove bolesti.

Shutterstock

Oralna higijena je veoma bitna

Jedite borovnice

Borovnice su moćni antioksidansi koji sprečavaju upalu i oksidativni stres, dva faktora koja utiču na opadanje kognitivnih funkcija. Redovno konzumiranje borovnica smanjuje rizik od demencije, poboljšava rad mozga i unapređuje pamćenje.

Nosite šlem

Nije šala, opšte je poznato da povrede mozga, bez obzira koliko su male, značajno povećavaju rzik od demencije. Čak i manja trauma može da izazove posledice koje trajhu do kraja života, i zato je nošenje šlema prilikom skijanja ili vožnje bicikla, neophodno.

Dižite tegove

Trening izdržljivosti, kao što je dizanje tegova poboljšava cirkulaciju i izaziva razvitak faktora koji doprinose opstanku neurona. Trening sa tegovima jača kosti i smanjuje rizik od padova i povreda mozga, prenosi The Sun.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)