Veliko istraživanje u kojem je učestvovalo 122.000 ljudi je pokazalo da ako redovno konzumirate određene namirnice, od bobica do vina, možete drastično da smanjite rizik od demencije za čak 28 odsto.
Studije su dokazale da postoji direktna veza između flavonoida i demencije. Naime, flavonoidi su moćni antioksidansi i najviše ih ima u grožđu koje se koristi u proizvodnji vina, i kakau koji se nalazi u crnoj čokoladi.
Takođe, flavonoidi se mogu naći i u bobicama, lisnatom povrću i čaju.
- Naši nalazi pokazuju da povećanje konzumacije namirnica koje su bogate flavonoidima može značajno da smanji rizik od demencije. Trenutno ne postoji nijedan efektivan tretman za demenciju, i svako ovakvo istraživanje treba da bude priritet u budućnosti - navodi doktorka Ejmi Dženings, autorka studije.
Što je najinteresantnije namnirnice sa flavonoidima su najveći efekat imale kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za demenciju i kod njih je rizik smanjen za čak 43 odsto.
Istraživanje je pokazalo da su najbolji rezultati zabeleženi kod ljudi koji su tokom dana pili pet šolja čaja, jednu čašu crvenog vina i šaku bobica.
Dr Dženings je napomenula da su u ovim namirnicama najviši nivoi antioksidanta flavonola i flavana.
Ona dodaje i da namirnice sa flavonoidima mogu da zaštite mozak snižavanjem krvnog pritiska, smanje oticanje, poboljšaju krvotok i umanje šanse za depresiju.
Drugo istraživanje sa Univerziteta Harvard je utvrdilo da konzumacija žitarica sa celim zrnevljem, povrća i orašastih plodova, smanjuje rizik od bolesti mozga, prenosi The Sun.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)