Odrasli

IZMERITE OBIM NADLAKTICE I PROVERITE DA LI STE U RIZIKU OD OPAKE BOLESTI: Ako je broj veći od OVOG, zdravlje je ugroženo!

Prost test može da pokaže da li postoji problem.

28.08.2024 18:10

IZMERITE OBIM NADLAKTICE I PROVERITE DA LI STE U RIZIKU OD OPAKE BOLESTI: Ako je broj veći od OVOG, zdravlje je ugroženo!
Shutterstock

Ukoliko imate pivski stomak ili "višak" kože na nadlaktici u opasnosti ste od niza opakih bolesti, od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, do osteoporoze, problema sa srcem i masne jetre. Situcija je ozbiljna i podaci pokazuju da vaš pivski stomak nosi povećan rizik po zdravlje.

U istraživanju koje je sproveo kineski Univerzitet Sičuan, učestvovalo je 412.690 ljudi, prosečne starosti 56 godina. Oni su praćeni u periodu od devet godina, i naučnici su analizirali njihove zdravstvene pokazatelje.

Procenjeni su njihov obim ruku, struka i bokova, zatim mišićna masa i ukupni procenat masnog tkiva. 

Tokom studije 8.224 učesnika je obolelo od neke od neurodegenerativnih bolesti.

Nakon što su svoje rezultate uskladili sa klasičnim faktorima koji izazivaju demenciju, kao što su pušenje, alkohol, visok pritisak i dijabetes, istraživači su utvrdili da osobe sa viškom masnih naslaga na stomaku imaju 13 odsto veći rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Foto: Shutterstock

Višak masnih naslaga može da bude opasan

 

Takođe, ljudi koji imaju naslage na nadlaktici, imaju 18 odsto veći rizik od ovih opasnih bolesti.

Jedan od najvažnijih faktora je i snaga mišića, i osobe koje su u nekom vidu treninga i imaju jake mišiće, imaju 26 odsto manje šanse da obole od demencije, piše Daily Mail

Ako niste sigurni u koju kategoriju spadate, to možete i sami da proverite tako što ćete izmeriti obim nadlaktice.

Uzmite krojački metar i pronađite središnju tačku između ramena i lakta. Ako obim ruke prelazi 32 centimetra, osoba je verovatno gojazna. Inače, gojaznost povećava rizik od moždanog udara za 64 odsto.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)