Odrasli

IGNORISALA SAM NEPRIJATNE SIMPTOME NE ZNAJUĆI O ČEMU JE STVARNO REČ: Kada sam saznala već je bilo kasno

U 39-oj je saznala dijagnozu.

17.08.2024 19:10

IGNORISALA SAM NEPRIJATNE SIMPTOME NE ZNAJUĆI O ČEMU JE STVARNO REČ: Kada sam saznala već je bilo kasno
tiktok/lindseyjayn

Jedna žena je na društvenim mrežama podelila simptome bolesti koju je u početku ignorisala pre nego što joj je postavljena dijagnozu koja joj je promenila život. Samohrana majka Lindzi Džejn Piet iz Ontarija je iskusila probleme kao što su neredovno pražnjenje creva i nadimanje, ali u početku ništa nije preduzela.

Na TikTok-u, Lindzi je priznala da je čekala "predugo" da zatraži savet lekara, što je dovelo do toga da joj je dijagnostikovan stadijum kolorektalnog raka - takođe poznat kao rak creva - sa samo 39 godina. U iskrenom video snimku u kom govori o svom zdravstvenom putu, Lindzi je upozorila:

- Znaci upozorenja da sam imala rak koji sam propustila. Zamolite svog doktora za kolonoskopiju čak i ako mislite da ste premladi.

@lindseyjayn These topics are often embarrassing to talk about but getting help can save your life. #cancerawareness #cancersurvivor #anxiety #stomachpain #stomachproblems ♬ End of Beginning - Djo

Ona je navela simptome poput nadimanja, nepravilnog pražnjenja creva, bolova u stomaku i zatvora - naglašavajući da iako ove teme mogu biti neugodne, traženje pomoći je spasonosno. Lindzi je dalje naglasila važnost medicinske nege u ranijem video snimku, navodeći:

- Molim vas, razgovarajte sa svojim lekarom i testirajte se ako je potrebno. Predugo sam to odlagala.

Zatim je istakla simptome koje je ignorisala, a koji su zapravo bili stadijum kolorektalnog raka trećeg stepena. Prvobitno, Lindzi je imala zakazanu kolonoskopiju sa 35 godina zbog njene porodične istorije bolesti, ali su je problemi primorali da otkaže termin. Tek u aprilu 2021. konačno je podvrgnuta zahvatu, gde su lekari pronašli tumor od pet centimetara, prenosi Ekspres.

Nakon što je bila podvrgnuta intenzivnoj hemoterapiji i radioterapiji, u januaru 2022. sve je bilo sve čisto, ali do jula 2023. tumor se vratio. Posle operacije u avgustu, godinu dana je bila zdrava. 

Simtomi raka creva

  • krvarenje u stolici
  • neredovne stolice
  • sindrom retkih stolica
  • smenjivanje zatvora i dijareje
  • nedovoljno pražnjenje
  • nadutost
  • odsustvo gasova, piše Stetoskop

BONUS VIDEO:

Komentari (0)