Odrasli

OTIŠAO NA PREGLED ZBOG GLAVOBOLJE, REKLI MU DA ĆE UMRETI ZA NEKOLIKO NEDELJA: Stigla razorna dijagnoza, ovo su simptomi

Nije bilo bezazleno kao što je mislio.

10.08.2024 09:31

OTIŠAO NA PREGLED ZBOG GLAVOBOLJE, REKLI MU DA ĆE UMRETI ZA NEKOLIKO NEDELJA: Stigla razorna dijagnoza, ovo su simptomi
Shutterstock

Dan Vajat iz Somerseta je imao migrene početkom 2023. godine, ali je pretpostavio da su uzrokovane naprezanjem očiju, s obzirom na broj sati koje je proveo gledajući u ekran zbog svog posla. Otac četvoro dece posetio je optičara da vidi da li naočare mogu da ublaže njegove česte glavobolje.

Kada mu je oftalmolog rekao da mu je vid normalan, pretpostavio je da nema razloga za brigu i pokušao je da ograniči vreme pred ekranom koliko god je to moguće.

Simptomi se nisu smirili

Nekoliko nedelja kasnije zadesila ga je teška vrtoglavica. Skener je pokazao da ima tumor na mozgu  veličine teniske loptice. Konkretno, imao je oligodendrogliom — retku vrstu tumora.

Doktori su rekli Vajatu da će biti mrtav za nekoliko nedelja, ako ga lekari ne operišu.

shutterstock.com

Sve je počelo od glavobolje

Ali oligodendrogliomi su retki. Otprilike tri od 100 tumora mozga dijagnostikovanih u Engleskoj su oligodendrogliomi. Razvijaju se iz glijalnih ćelija zvanih oligodendrociti i češći su kod odraslih nego kod dece.

Znaci tumora na mozgu

Uobičajeni simptomi uključuju glavobolje i napade, ali to zavisi od toga gde se tumor nalazi u mozgu, objašnjava Cancer Research UK. Slabost u delu tela i problemi sa vidom ili govorom takođe su uobičajeni simptomi tumora na mozgu, kaže NHS.

- Pre moje dijagnoze, bio sam srećan, zdrav, energičan otac četvoro dece - kaže on i dodaje:

- Tada mi je dijagnostikovan šok. Rak mozga nije uticao samo medicinski, on je promenio moj život i život cele moje porodice. Morao sam da odustanem od posla, supruga je morala da odustane od svog posla da bi se brinula o meni jer sam izgubio vid posle operacije uklanjanja tumora. Rak ne utiče samo na osobu kojoj je dijagnostikovana, u mom slučaju je odmah uticao na živote šestoro ljudi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)