Dete

GLUMAC SVE OSTAVIO ZBOG BOLESNOG SINA: Prvi put pokazao kako izgleda i progovorio o 20 godina teške borbe za dete

Džejms pati od retke bolesti čiji simptomi su mentalna retardacija i neuromišićne abnormalnosti.

08.08.2024 19:26

GLUMAC SVE OSTAVIO ZBOG BOLESNOG SINA: Prvi put pokazao kako izgleda i progovorio o 20 godina teške borbe za dete
Elizabeth Goodenough / Everett / Profimedia

Kolin Farel (48) bio je najlepši i njapoznatiji glumac na planeti. Njegova uloga u epskom filmu "Aleksandar" o čuvenom osvajaču Aleksandru Makednoskom vinula ga je u zvezde što zbog glumačkog talenta, što zbog fizičkog izgleda.

Zgodni Irac se naglo povukao i danas ne liči na sebe. S vremena na vreme uradi neki film, ali je daleko od nekadašnjeg lepotana koji je lomio ženska srca, a svojim filmovima harao bioskopskim dvoranama širom sveta.

Briga za sina

Razlog za njegovo povlačenje bio je njegov sin Džejms koji boluje od teške bolesti poznate pod imenom Angelmanov sindrom. U pitanju je genetički poremećaj za koji je karakteristična teška mentalna retardacija i neuromišićne abnormalnosti. Kolin je više puta isticao da mu je briga o sinu važnija od svega, posebno od holivudskog sjaja i uloga.

Džejms će u septembru napuniti 21 godinu, a u želji da mu pomogne slavni glumac osnovao Fondaciju Kolina Farela sa željom da se pomogne osobama sa mentalnim problemima da vode što samostalniji život.

 

 

U razgovoru za People Kolin je po prvi put progovorio o svom teško bolesnom sinu o kome brine već 20 godina. 

- On je radio tako naporno ceo svoj život. Učio je kroz ponavljanje kako bi uspostavio ravnotežu, jer teško hoda zbog bolesti. Kada je počeo da sam jede prvi put, lice mu je sijalo od zadovoljstva. Ali, sad ume lepo sam da jede i ponosan sam na njega svaki dan, jer samo mislim da je to magija - kazao je Farel.

On je objasnio i zašto nikad ranije nije govorio o svom teško bolesnom sinu.

- Ovo je prvi put da govorim o tome i, očigledno, jedini razlog zašto govorim je što ne mogu da pitam Džejmsa da li želi da uradim ovo. Mislim, mogu. Razgovaram sa njim kao da ima 20 godina i savršeno tečno govori engleski jezik i ima kognitivne sposobnosti koje odgovaraju njegovom uzrastu - rekao je slavni glumac.

 

 

On se bori da njegov sin, ali i drugi sa mentalnim bolestima i problemima imaju više slobode, autonomije i razumevanja društva.

- Zaslužio je više autonomije, zaslužio je veći osećaj zajedništva i veći osećaj slobode. Imao sam 20 godina da razmišljam o borbama deteta sa posebnim potrebama... To je za mene veoma privatno pitanje. Džejms je imao mnogo koristi od lekara koje mogu da dobijem telefonom lakše od većine ljudi, od novca kojim moram da platim za određene terapijske intervencije. Ali, kad vaše dete napuni 21 godinu, ono je nekako samo - kazao je Farel.

On je po prvi put dozvolio medijima da snime njegovog sina, a radi višeg cilja i pomoći onima koji imaju slične probleme.

Kolin je rekao da ako je Džejms znao da je svrha snimanja da pomogne mladim odraslim osobama koje žive sa posebnim potrebama, rekao bi: 

- Tata, o čemu pričaš? Zašto me uopšte pitaš? To je sasvim jasno - dodao je slavni irski glumac.

Kolin je Džejmsa dobio u vezi sa bivšom kanadskom manekenkom Kim Bordenave. Pored Džejmsa on ima još jednog sina Henrija koga je dobio u vezi sa glumicom Alisjom Bahleda-Kurus.

Šta je Angelmanov sindrom?

Angelmanov sindrom nastaje usled mutacije gena, ali još nije utvrđen tačan način nasleđivanja. Ova deca na rođenju izgledaju normalno, a prvi simptomi bolesti ispoljavaju se izmešu šestog i 12 meseca života. 

Najčešći simptomi su:

  • ukočeni pokretu i podrhtavanje ruku
  • zaostajanje u mentalnom razvoju
  • poremećaj govora (neka deca izgovaraju samo nekoliko reči)
  • poremećaji spavanja
  • hiperaktivnost
  • napadi smeha
  • mikrocefalija ( mala glava)
  • epilepsija koja se razvija između 2. i 3. godine
  • poremećaji ravnoteže

BONUS VIDEO:

Komentari (0)