Odrasli

TRUDNICI SA FATALNIM SRČANIM STANJEM, PRED SAM POROĐAJ DALI POGREŠNU DIJAGNOZU: Primljena ponovo sa 250 otkucaja srca!

Bolnica se kasnije izvinjavala za grešku koja je mogla da ovu ženu i njenu bebu košta života.

29.07.2024 19:15

TRUDNICI SA FATALNIM SRČANIM STANJEM, PRED SAM POROĐAJ DALI POGREŠNU DIJAGNOZU: Primljena ponovo sa 250 otkucaja srca!
instagram-wronsadventures

Veronika Drajver (27) je majka dvoje dece iz Linkolnšira, Engleske, koja optužuje lekare za pogrešnu dijagnozu koja je mogla imati smrtonosne posledice za njeno zdravlje tokom trudnoće. Ona tvrdi da je njeno ozbiljno srčano stanje, poznato kao atrijalna fibrilacija, pogrešno identifikovano kao urinarna infekcija, dok je bila trudna sa svojim drugim detetom.

Atrijalna fibrilacija (treperenje pretkomora) predstavlja poremećaj srčanog ritma koji nastaje u pretkomorama. Ono što zabrinjava u vezi atrijalne fibrilacije je mogućnost formiranja tromba u pretkomorama, koji potom mogu cirkulacijom dospeti do raznih organa u telu i dovesti do blokiranja daljeg protoka krvi u tim organima što će izazvati ishemiju, najčešće moždani udar (šlog). Treatman atrijalne fibrilacije može podrazumevati upotrebu lekova i primenu određenih intervencija.

 

 

Ova žena je u 36. nedelji trudnoće doživela drastične simptome u vidu osećaja stegnutosti u grudima i prekomernog znojenje.

 - Probudila sam se i rekla svom mužu da mislim da imam srčani udar - priseća se ona, a o tome je pisao i Daliy Mail.

Kada je stigla u bolnicu, lekari su joj rekli da je dehidrirana i da su njeni simptomi verovatno rezultat urinarne infekcije. Poslali su je kući, što je kasnije opisano kao greška koja je mogla dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući moždani udar ili srčani zastoj.

 

 

Tek nakon što je doživela još jedan napad, tokom kojeg je izgubila svest, dijagnostikovana joj je atrijalna fibrilacija, stanje koje uzrokuje nepravilni i ubrzani srčani ritam. 

- Na putu do bolnice moja mama je nekoliko puta zaustavljala automobil i pokušavala da me dozove. Moja starija ćerka, koja je imala četiri godine tad, bila je preplašena, jer nije znala šta se dešavalo sa mnom. Kada smo stigle u bolnicu, izmerili su mi puls i odmah poslali na potrebne testove - priseća se Veronika.

Normalan rad srca je između 60 i 100 otkucaja u minuti. Veronikini rezultati, međutim, pokazali su 250 otkucaja u minutu. 

 

 

- Ovo je bio rizik i po mene, a i po moju još nerođenu devojčicu. Zadržana sam nedelju dana na kardiologiji i rečeno mi je da neću moći prirodno da se porodim. Ipak, nisu smeli da mi daju terapiju koja bi mi normalzovala rad srca, zbog mogućeg ugrožavanja bebe. Otkrili su mi i rizike. Rečeno mi je da postoji šansa da umrem od srčanog udara ili da padnem u komu. Ovo je bila moja noćna mora - objasnila je ova žena.

Veronika je, srećom, carskim rezom na svet donela zdravu devojicu, ali nije mogla ni da vidi lepo bebu, zbog lečenja koje je usledilo. Na kraju je otpuštena kući sa novorođenčetom uz izvinjenje bolnice o pogrešnoj dijagnozi koja ju je za dlaku koštala života, a kako nju, tako i njenu ćerkicu.

 

 

Veronika je zato odlučila da podeli svoju priču kako bi podigla svest o srčanim bolestima kod žena. Njena priča naglašava važnost pravovremene i tačne dijagnoze srčanih stanja, posebno tokom trudnoće i potrebu za dodatnom pažnjom kako bi se izbegle ozbiljne posledice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)