Odrasli

NE IGRAJTE SE SA ŽIVOTOM! Evo zašto ODMAH morate da bacite karmine kojima je istekao rok trajanja, opasniji su od virusa

Kozmetičke proizvode tretiramo kao nešto što možemo da koristimo beskonačno, ili dok ih ne potrošimo.

08.07.2024 15:40

NE IGRAJTE SE SA ŽIVOTOM! Evo zašto ODMAH morate da bacite karmine kojima je istekao rok trajanja, opasniji su od virusa
Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

I to može da bude kobna greška jer je veliko istraživanje Univerziteta Metropolitan u Londonu pokazalo da su u ruževima za usne kojima je ostekao rok upotrebe, pronađene opasne bakterije koje mogu da izazovu meningitis ili sepsu!

Stručnjaci su testirali pet kozmetičkih proizvoda kojima je istekao rok trajanja, a kod četiri proizvoda su pronađene opasne bakterije "Enterococcus faecalis", a najviše ih je bilo na karminu i sjaju za usne.  

Osim ove bakterije, karmini su bili pozitivni i na pisustvo bakterije "Staphyloccocus epidermis" koja je poznata po svojoj otpornosti na antibiotike. Takođe, nađeni su i tragovi "Eubakterije" koja izaziva bakterijsku vaginozu, "Aeromonasa" koji dovodi do gastritisa i "Aviduma", bakterije koja izaziva akne.

- Ruž za usne i sjaj za usne su tetirani pod strogim laboratorijskim uslovima, i nađena je bakterija "Enterococcus faecalis" koja je potencijalno smrtonosna, i koja izaziva meningitis i sepsu, i jedan je od najčešćih uzroka smrti kod beba - upozorava mikrobiolog Pol Matevele. 

shutterstock.com

Morate da vodite računa o roku upotrebe šminke

 

- Većina žena je potpuno nesvesna činjenice da je njihova šminka potencijalno mesto za razvoj opasnih bakterija. Razmišljate logično, ako hranu kojoj je istekao rok trajanja više ne jedete, zašto bi nastavak korišćenja i posle isteka roka upotrebe, bio prihvatljiv za kozmetiku - navodi Rakeš Agarval, direktor kozmetičke kuće koja je naručila ovo istraživanje, piše Cosmeticsbusiness.com.

- Rezultati istraživanja su nas iznenadili jer su ukazali na potencijalno opasne posledice. Trudnice i majke sa malom decom treba posebno da obrate pažnju na kozmetičke preparate koje koriste - zaključio je Agarval.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)