Odrasli

JEDNA NAVIKA U ISHRANI SPASIĆE VAS INFARKTA: Doktor navodi koja promena može poboljšati zdravlje vašeg srca!

Kardiolozi poručuju da je najveći problem u vezi sa zdravljem srca - kasna promena navika.

05.07.2024 21:05

JEDNA NAVIKA U ISHRANI SPASIĆE VAS INFARKTA: Doktor navodi koja promena može poboljšati zdravlje vašeg srca!
Shutterstock

Za garantovani dugi vek lekari preporučuju da se pažnja obrati upravo sada na zdravlje srca. Najveća greška koju većina čini je što čeka predugo da nešto preduzme. Kardiolog Gregori Kac kaže da već danas treba krenuti sa promenama i zdravim navikama koje će sigurno imati pozitivan uticaj na zdravlje srca. Dobra ishrana i vežbanje svakako su navike koje su korisne u prevenciji srčanih i kardiovaskulranih bolesti.  

Lekovi mogu pomoći, ali mnogi pacijenti upravo odlažu korišćenje lekova promenom svojih navika, što se u većini slučajeva pokaže efektivno. Pacijenti mogu sebi da promene život samo jednom navikom, a to je da se jednostavno odreknu unosa šećera iz pića.  

Shutterstock

Smanjeni unos šećera i gaziranih pića vodi ka boljem zdravlju srca

Visok holesterol i rizici za zdravlje srca uglavnom su povezani sa prerađenom hranom, dodatkom šećera i zasićenih masti. Suprotno tome, idealna dijeta za bolje zdravlje srca bila bi konzumiranje puno povrća, integralnih žitarica, mahunarki i nezasićenih masti.

Polako sa radikalnim promenama

 

 

Pošto su ove promene radiklane i nagle za mnoge, doktor savetuje da krenete sa izbacivanjem zaslađenih pića ili alkoholnih pića. Najveće kalorije su zapravo u tim pićima a toga ljudi nisu svesni.  

Studije su pokazale da gazirana pića, slatke kafe i kokteli mogu prouzrokovati zdravstvene probleme poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka.  

Stručnjaci navode da bi slatka pića moglo da se zamene drugim alternativama i to nezaslađenim čajevima, vodom sa ukusom citrusa ili mente kao i seltzerom odnosno gaziranom vodom sa ukusom voćnog soka. 

Zamena ovih tečnih kalorija, kako navodi Business Insider je prvi ključni korak za bolje zdravlje srca, kao što su zdrav krvni pritisak i stabilan nivo holesterola i šećera u krvi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)