Odrasli

VESNA DE VINČA JE 21 GODINU U SEBI NOSILA BRATA BLIZANCA: Šta se dešava kad jedan umre u stomaku, a drugi nastavi da živi

Šokantna ispovest Vesne da Vinče zainteresovala je mnoge, a evo kako to objašnjava medicina.

02.07.2024 19:03

VESNA DE VINČA JE 21 GODINU U SEBI NOSILA BRATA BLIZANCA: Šta se dešava kad jedan umre u stomaku, a drugi nastavi da živi
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Šta su uopšte sijamski blizanci, da li ih je moguće hirurški razdvojiti? Ono što ljude najviše zanima je da li oni zaista osećaju probleme onog "drugog". A priča Vesne de Vinče je aktuelizovala i najvažnije pitanje: šta se dešava kada jedan blizanac umre, a drugi nastavi da živi.

Da podsetimo, Vesna da Vinča je nedavno izjavila je da je 21 godinu u sebi nosila ostatke svog brata blizanca, koji je preminuo mnogo pre rođenja.

- Kao embrion bila sam blizanac, ali se moj brat ili sestra nisu razvili. Rođena sam, a u meni je ostala lopta veličine bebine glave. U njoj su bile neke dlačice i ostaci i to sam nosila u sebi punu 21 godinu. Taj brat ili sestra bliznakinja mogli su da eksplodiraju u meni, to je bilo toliko opasno. Sve se dešavalo na poslednjoj godini studija i čim su lekari to uočili, zakazali su mi hitnu operaciju. Sve je prošlo dobro. Sećam se da, kada sam se vratila kući, tetke su plakale, a ja sam im rekla da sigurno neću da umrem, da moje vreme tek dolazi i da imam mnogo toga još da uradim - izjavila je De Vinča u podkastu Informera.

Shutterstock

Kada blizanci dele važne organe, to utiče na njihovo zdravlje

Šta je sindrom nestajućeg blizanca?

Sindrom nestajajućeg blizanca sada se prvenstveno identifikuje kroz rane ultrazvučne preglede, mogućnost koja ranije nije postojala. Istorijski gledano, dijagnoza se oslanjala na ispitivanje posteljice nakon porođaja. Danas, ultrazvuk u prvom tromesečju otkriva više fetusa, a naknadna skeniranja potencijalno pokazuju nestanak jednog blizanca.

Na primer, početni ultrazvuk može potvrditi trudnoću blizanaca, ali kasnije posete mogu otkriti samo jedan otkucaj srca ili fetus uprkos ranijim znacima blizanaca.

Sindrom nestajanja blizanaca javlja se u 21-30% multifetalnih trudnoća i njegovi tačni uzroci su često nepoznati, iako se sumnja na abnormalnosti u razvoju. Hromozomska analiza placentnog ili fetalnog tkiva nestalog blizanca često otkriva abnormalnosti.

Efekti na majku i preživele blizance zavise od vremena gubitka. U prvom tromesečju, gubici se obično javljaju bez simptoma za majku ili preostali fetus, sa generalno pozitivnom prognozom za preživelog blizanca. Kasniji gubici mogu povećati rizike, uključujući veću stopu cerebralne paralize.

Znaci sindroma blizanaca koji nestaju, kao što su krvarenje, grčevi i bol u karlici, često se pojavljuju rano u prvom tromesečju, češće kod žena starijih od 30 godina.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)