Odrasli

UKOLIKO NISTE NOĆU SPUŠTALI ROLETNE, POČNITE ŠTO PRE: Povećavate rizik od moždanog udara i visokog pritiska! (FOTO)

Studija je pokazala da dopiranje spoljne svetlosti ugrožava kvalitet sna.

13.04.2024 09:30

UKOLIKO NISTE NOĆU SPUŠTALI ROLETNE, POČNITE ŠTO PRE: Povećavate rizik od moždanog udara i visokog pritiska! (FOTO)
shutterstock.com

Nedavna studija otkrila je da spavanje u sobi u kojoj dopire svetlost tokom spavanja može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Istraživači su utvrdili da ostavljanje razmaknutih zavesa ili podignutih roletni dok spavate može povećati rizik od moždanog udara za čak 43 odsto. Ova studija, sprovedena u Kini, analizirala je podatke prikupljene na više od 28.000 ljudi kako bi istražila svetlosni uticaj na kvalitet sna i zdravlje.

Nedostatak sna odavno se povezuje sa zdravstvenim problemima, ali ova studija naglašava da nije samo količina sna bitna, već i kvalitet. Spavanje u svetloj sobi može dovesti do visokog krvnog pritiska, masnih naslaga koje sužavaju ili blokiraju krvne sudove i dijabetesa.

pexels.com

Studija dokazala štetnost spavanja u prostoriji koja nije zamračena

Stručnjaci su zaključili da veće izlaganje spoljnom svetlu može biti faktor rizika za cerebrovaskularne bolesti. Studija je pokazala da se izlaganje jakom svetlu tokom spavanja može suzbiti lučenje melatonina, što može dovesti do povećanja nivoa triglicerida, krvnog pritiska i glukoze u krvi, izazivajući vaskularne bolesti. Vaskularne bolesti su podgrupa kardiovaskularnih bolesti. Poremećaji u ovoj ogromnoj mreži krvnih i limfnih sudova mogu izazvati niz zdravstvenih problema koji ponekad mogu postati ozbiljni i fatalni.

Shutterstock

Bitan je i kvalitet sna, a ne samo kvantitet

Da biste poboljšali kvalitet sna, preporučuje se da sobu držite što tamnijom ili da nosite masku za spavanje. Takođe, važno je održavati pravu temperaturu u sobi od oko 18°C i da izbegavate kofein i teške obroke pre spavanja. Trebalo bi da stvorite prostor za spavanje koji se koristi isključivo za odmor, bez noćnog pregledavanja društvenih mreža ili rada iz kreveta.

Ova studija naglašava važnost pridavanja prioriteta efikasnoj rutini opuštanja i stvaranju relaksirajućeg okruženja za spavanje. Važno je shvatiti da san ima vitalan uticaj na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje, te je potrebno izdvojiti vreme za kvalitetan odmor, a o tome piše i Metro.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)