Odrasli

ZA OVU BOLEST LEK NE POSTOJI, A MOŽE DA DOVEDE DO NEPLODNOSTI: Simptomi su samo naizgled bezazleni

Mnoge žene nisu ni svesne koliko ozbiljno može da bude ono što smatraju običnom boli u "onim danima"

21.03.2024 09:35

ZA OVU BOLEST LEK NE POSTOJI, A MOŽE DA DOVEDE DO NEPLODNOSTI: Simptomi su samo naizgled bezazleni
Shutterstock

Bol u stomaku iskusila je svaka žena makar jednom u životu. Grčevi, nadutost i nelagodnost češće se javljaju u vreme menstruacije, odnosno dan ili dva pre, a najčešća preporuka za ublažavanje bolova je korišćenje analgetika.

Ali, nije svaki bol u vreme menstrualnog ciklusa bezazlen. Neretko, on je simptom endometrioze, nedovoljno dijagnostikovanog ozbiljnog medicinskog stanja koje može biti pogrešno shvaćeno kao menstrualni bol. U ovom stanju, tkivo koje oblaže matericu raste i luči se tokom menstrualnog ciklusa. Međutim, kod endometrioze ovo tkivo raste na mestima gde ne bi trebalo, u karlici i drugim delovi materice, što uzrokuje različite simptome, uključujući bol u karlici, bolne menstrualne periode, bol tokom odnosa, neplodnost i umor.

Kako se dijagnostikuje endometrioza?

Shutterstock

Endometrioza može da bude jedan od uzroka neplodnosti

Dijagnostikovanje endometrioze može biti izazovno i često zahteva kombinaciju medicinske anamneze, ginekološkog pregleda i testova poput ciljanog ultrazvuka ili MRI skeniranja karlice. Tokom ginekološkog pregleda, lekari traže abnormalnosti poput cista ili ožiljnog tkiva, i proveravaju prisustvo bola i osetljivosti ili delove teške bolesti. U nekim slučajevima, laparoskopija se koristi za potvrdu dijagnoze. Tokom ove procedure, hirurg može ukloniti endometriozne implantate i ožiljno tkivo.

Kako se leči endometrioza?

Trenutno ne postoji lek za endometriozu, ali se lečenje fokusira na ublažavanje simptoma, upravljanje bolom i poboljšanje kvaliteta života. Lečenje zavisi od pacijentkinja i uzima u obzir faktore poput ozbiljnosti simptoma i reproduktivnih ciljeva pacijentkinja. U nekim slučajevima preporučuju se minimalno invazivne hirurške procedure. Takođe, hormonalna terapija i lekovi za ublažavanje bolova mogu pomoći u upravljanju simptomima endometrioze.

Endometrioza i neplodnost

Endometrioza može dovesti do neplodnosti na nekoliko načina, uključujući blokadu jajovoda i sekreciju toksina koji mogu sprečiti implantaciju oplođenog jajašca. U slučajevima gde druge terapije nisu uspešne i pacijentkinja ne želi da sačuva plodnost, može se razmotriti histerektomija, hirurško uklanjanje materice, zajedno sa ekscizijom endometrioze.


BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)