Odrasli

BILA JE U TOP FORMI I ZDRAVA BEZ IKAKVIH SIMPTOMA: Misica je zbog bola u stomaku otišla kod lekara i saznala da boluje od najsmrtonosnijeg tumora (FOTO)

Zabrinjava podatak da sve više mladih boluje od od ove podmukle bolesti.

01.08.2023 15:00

BILA JE U TOP FORMI I ZDRAVA BEZ IKAKVIH SIMPTOMA: Misica je zbog bola u stomaku otišla kod lekara i saznala da boluje od najsmrtonosnijeg tumora (FOTO)
Instagram/tirahciampa

Plavokosa lepotica Tirah Čampa (27) bila je mis Australije. Prelepa devojka neodoljivog osmeha bila je u top formi i zdrava spremna da pokori ceo svet. 

Kako piše britanski San, jednog dana osetila je bol u stomaku. U početku je ignorisala verujući da je nešto prolazno, ali bol ne samo da nije prestajala već se pogoršavao. Kad je otišla kod lekara zanemela je kad su joj saopštili da ima najsmtonosniji tumor pankreasa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tirah Ciampa (@tirahciampa)

Pisala oproštajna pisma

Kako je Tirah napisala na Fejbuku zaledila se kad su joj lekari saopštili dijagnozu.

- Osećala sam se kao da me je neko pesnicom udario u leđa. Nisam mogla da dišem od šoka. Ništa osim bola u stomaku nije nagoveštavalo da sam bolesna, posebno ne od ovako opasne bolesti - ispričala je ona.  

Nakon biopsije i detaljnih pretraga utvrđeno je da ima tumor veličine 15 puta 15 centimetara u pankreasu.
- Imala sam ogromne bolove, ali i srčane probleme zbog veličine tumora. Nikako mi nije bilo jasno kako ranije nisam osetila bilo kakav simptom. Ali, znala sam da moram da budem jaka zbog svoje porodice i ljudi koji me vole - dodala je Tirah.

Kad bi ostala sama plakala je od straha i bola, pisala je oproštajna pisma jer rak pankreasa ima vrlo malu stopu preživljavanja. Lekari su je operasali i uklonili tumor a sama hiruška intervencija bila je toliko komplikovana da je traja više od sedam sati.

Dva meseca je bila u bolnici gde su je hranili uz pomoć infuzije i cevčica, a lekari su joj jasno stavili do znanja da bi umrla da je tumor ostao samo još godinu dana u njenom organizmu. 

Kancer pankreasa je jedan od najpodmuklijih bolesti koji najčešće nema nikakvih simptoma, pa pacijent može mesecima da živi sa rakom u organizmu a da to ni ne zna.

- Vaše telo je hram, to je sve što imamo kako bismo mogli da živimo u ovom prelepom svetu - poručila je ova plavokosa lepotica koja nastavlja borbu sa opakom bolešću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tirah Ciampa (@tirahciampa)

Rani simptomi

Rak pankreasa je jedna od najpodmuklijih bolesti, a samo 10 odsto pacijenta uspe da preživi duže od pet godina nakon postavljanja dijagnoze. Kad se pojave prvi simptomi najčešće je kasno jer je bolest već uzela maha i tada je operacija najčešće jedini način lečenja.

Nažalost, ni hirurška intervencija često ne donosi trajno rešenje. Tumor pankreasa najčešće se javlja kod pacijenata starijih od 70 godina, a zabrinjava podatak da sve više mladih boluje od od ove podmukle bolesti.

Kako upozorava britanski Institut za javno zdravlje najčešći rani simptomi koji mogu da ukazuju na ovu opasnu i podmuklu bolest su:

  • žuta koža, svrab, tamna boja mokraće i svetla stolica
  • neobjašnjivi gubitak apetita i težine 
  • osećaj umora i nedostatak energije
  • visoka temperatura, osećaj vrućine i drhtavica
  • osećaj da ste bolesni iako to ne možete da objasnite
  • proliv ili zatvor 
  • bol u gornjem delu stomaka i leđa koji može da se pogoršava kada jedete ili ležite 
  • loše varenje kao što je osećaj nadimanja
  • porast nivoa šećera u krvi

BONUS VIDEO:

Komentari (0)