Odrasli

OVAKAV ČAJ JOŠ NISTE PROBALI: Jedna voćka koju svi jedemo puna je vitamina i rešava nesanicu, a da to nismo ni znali

Borba sa nedostatkom sna je jedno od najgorih iskustava, a većina ljudi pribegava korišćenju pilula i suplemenata kako bi rešili taj problem.

19.02.2024 09:30

OVAKAV ČAJ JOŠ NISTE PROBALI: Jedna voćka koju svi jedemo puna je vitamina i rešava nesanicu, a da to nismo ni znali
Shutterstock

Oni koji se suočavaju sa nesanicom i drugim problemima sa spavanjem znaju da to može biti prava noćna mora kojoj je često teško stati na kraj. Mnogi pribegavaju pilulama i suplementima za koje veruju da će povratiti san, međutim, u većini slučajeva to je ne samo bezuspešno već i ne tako zdravo.

Vekovni lek za koji mnogi narodi smatraju da je pun hranjivih materija i da pomaže u prirodnom opuštanju nervoze i izazivanju sna nalazi se u kori jednog voća

Čudesni čaj od kore

Prema mnogim stručnjacima u oblasti zdravlja ali i verovanjima ispijanje blage i tople mešavine kore od banane bez kofeina i to pred spavanje može poboljšati vaš san zbog visokog sadržaja magnezijuma i L trptofana što poboljšava kvalitet sna, prenosi Times of India.

Shutterstcok

Čaj od kore od banane je izuzetno dobar za spavanje, prema starom verovanju

Kora od banane je bogata kalijumom, magnezijumom kao i vitaminima B6 i B12 i pijuckanje ovog čaja pomaže u opuštanju nerava i mišića kao i u regulaciji hormona, a to su svi faktori koji utiču na popravljanje obrazca spavanja. Pored toga što kora banane pomaže u poboljšanju kvaliteta sna, zbog vlakana koje sadrži je izuzetno dobra za varenje i probavni sistem, a antioksidanti poput luteina i zeaksantina su dobri za zdravlje očiju i poboljšavaju vid.

L triptofan koji se nalazi u kori ove voćke takođe poboljšava naše raspoloženje.

Zbog čega je dobar ovaj čaj za spavanje?

Konzumiranje hrane bogate triptofanom poput ove kore, može povećati nivo serotonina i melatonina podstičući opuštanje i blagostanje i na kraju pomažu boljem snu.

Magnezijum

Magnezijum ima smirujući efekat na nervni sistem, a ima ga u izobilju u kori od banane. On pomaže u regulisanju neurotransmitera koji su zaduženi za opuštanjen poput GABA (gama aminobuterna kiselina) te njegov adekvatan unos doprinosi boljem kvalitetu spavanja.

Shutterstock, Tanjug/AP

Ovaj čaj je pokazao povoljan uticaj na nervni sistem i regulisanje sna

Kalijum

On je još jedan od minerala koji se nalazi u kori banane, a koji igra ulogu u opuštanju mišića i održavanju balansa elektrlita. Ukoliko konzumiramo hranu bogatu kalijumom možemo sprečiti grčeve u mišićima i podstaći mirniji san.

Vlakna

Kora od banane je dobar izvor vlakana koji igraju važnu ulogu u našem probavnom sistemu ,a udoban sistem za varenje doprinosi i kvalitetnijem snu.

Antioksidanti

Lutein i zeaksantin imaju neuroprotektivna svojstva. Zaštita zdravlja mozga i smanjenje stresa u mozgu direktno utiču na san.

Kako napraviti čaj?

Ovaj napitak se jednostavno pravi i potrebno je da koru banane dobro isperete da bi uklonili svu prljavštinu i pesticide a onda da je iseckate na komadiće. Dodajte ih u lonac sa ključalom vodom i ostavite da se kčka 10-15 mnuta kako bi izvuklo hranljive materije. Možete dodati druge arome poput cimeta ili meda. Zatim procedite tečnost pa je servirajte toplu ili ohlađenu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)