Odrasli

EVO KAKO STRES UTIČE NA STARENJE: Novo istraživanje pokazuje da način života utiče na celokupan organizam i više nego što se mislilo

Stručnjaci ističu u jednoj studiji da stres izaziva upalu i oštećenje DNK što zauzvrat ubrzava starenje.

26.01.2024 19:30

EVO KAKO STRES UTIČE NA STARENJE: Novo istraživanje pokazuje da način života utiče na celokupan organizam i više nego što se mislilo
Shutterstock

Koliko god sakrivali svoje godine ili vas hvatala jeza na pomisao da treba gasiti svećice na torti i ove godine, starenje je neminovno. Hronološka starost je broj godina koliko dugo živimo, međutim, biološko doba se koristi da se otkrije kako se naše telo ponaša i da li se osećamo staro i često je pokazatelj našeg zdravlja, na koji utiču razni faktori životnog stila, piše healthline.com.

U novoj studiji koja je objavljena u Cell Metabolism, naučnici su otkrili kako biološko doba ljudi se brzo povećava kao odgovor na mnoge oblike stresa.

Ipak, nakon perioda oporavka od stresa, ovo starenje se može preokrenuti, napominju stručnjaci.

Kako stres utiče na starenje tela?

Prema rečima Tunk Tiriakija osnivača Londonskog instituta za regeneraciju, hronični stres izaziva kaskadu bioloških reakcija u telu od koji prvo oslobađa hormon stresa kao što su kortizol i adrenalin koji ako se proizvode mnogo mogu izazvati upalu i štećenje DNK. Dugotrajni stres može dovesti do oksidativnog stresa, koji može da oštetiti ćelije, proteine i DNK i to može dovesti do preranog starenja.

Shutterstock

Stres ubrzava našu biološku starost

Kada se, prema rečima stručnjaka, stres ukloni, telo može da se oporavlja i fiziloški procesi koji su oštećeni mogu da se vrate na normalne nivoe funkcionisanja, što pomaže da se uspori proces starenja.

Telo prema rečima Tirijakija ima meanizme za popravku oštećenih ćelija i tkiva i ti mehanizmi postaju aktivniji kada se stres smanji. 

Kako usporiti svoje biološko doba?

S obzirom na to da je naša biološka starost pokazatelj našeg zdravlja i da ukoliko je niža povezana je sa manjim rizikom od mnogi bolesti, svi se pitaju kako da izmere svoju i uspore ako je povećana.

Potreban je test biološke starosti koji meri biomarkere poput metilacije DNK, dužine telomera i uzorci krvi i urina. . Posmatranje vaših svakodnevnih navika takođe vam može pooći u proceni biološke starosti. Ako imate normalnu težinu, zdravo se hranite, redovno spavate, ne vodite sedeći način života vaša biološka starost je mnogo mlađa od hronološke. Odmor i san su neophodni da bismo pomogli telu da se nosi sa stresorima. Izbegavanje alkohola i cigareta je takođe jedan od preduslova. Kada spavamo mi praktično postimo i to pomaže telu da ukloni ćelijski otpad iz tela i na taj način uspori brzinu starenja.

Hodanje, plesanje i pevanje prema rečima stručnjaka, kao i sve što nam stvara uzbuđenje može biti od velike koristi da usporimo našu biološku starost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)