Odrasli

NE MOŽE DA ZASPITE I PREVRĆETE SE PO KREVETU: Instruktorka joge ima rešenje, ovo je njena tajna kako da se rešite nesanice!

U pitanju je potpuno prirodan način, pa pokušajte pre nego što posegneta za tabletama.

31.10.2023 20:01

NE MOŽE DA ZASPITE I PREVRĆETE SE PO KREVETU: Instruktorka joge ima rešenje, ovo je njena tajna kako da se rešite nesanice!
shutterstock.com

Problemi sa spavanjem i nesanicom sve su učestaliji. Sve više ljudi ima problem da uveče zaspi i umjesto okrepljujućeg sna i domora prevrću se po krevetu nekad i satima. U takvim situacijama većina će posegnuti za tabletama za spavannje kako bi barem koliko toliko odspavali i odmorili se. Postoje brojni saveti stručnjaka kako da se rešite nesanice, brže i lakše zaspite ali malo ko razmišlja o disanju. 

Instruktorka joge Bhavini Viaso podelila je tri praktična načina kako da naučite pravilno svesno disanje  koje vam može pomoći da uveče lakše zaspite, prenosi yahoo.com.

1. Naizmenično disanje kroz nozdrvu

Za pravilno izvođenje ove vežbe neophodno je da sednete udobno na pod i postavite levu ruku u "bradu mudru" odnosno položaj gde dodirujete palac i kažiprst zajedno a da se pritom ostali  prsti potpuno opuštaju u vašem krilu. Desnom rukom nežno stavite palac na spoljašnju stranu desne nozdrve, a vaš kažiprst i srednji prst treba da se naslanjaju na vaše čelo dok bi prsten i mali prst trebalo da budu na levoj nozdrvi. 

pexels.com

Svesno disanje je prema rečima stručnjakinje najvažnije

 

Oči treba da vam budu zatvorene a onda treba da udahnete kroz obe nozdrve. Desnu nozdrvu zatvorite desnim palcem i izdahnite kroz levu. Onda obrnite proces i udahnite na levu nozdrvu i zatvorite je a izdahnite na desnu. Ovo ponovite najmanje šest puta dok vam dah ne postane dug i dubok.

2. Brahmari Pranaiama

Stavite prste na spoljašnju stranu ušiju i duboko udahnite i izdahnite stvarajući tiho pevušenje. Dok pevušite i izdišete nežno otvorite i zatvorite uši prstima i trebalo bi da čujete ritmično zujanje. Ova vežba je poznata i kao tehnika disanja pčele. Ovo treba ponoviti tri puta u ovoj rutini pre spavanja..

3. Brahmari 2. deo

Zatvorite oči i stavite palčeve na spoljašnju stranu svakog uha. Kažiprsti bi trebalo da vam budu iznad svakog kapka, srednji prsti na spoljašnjoj strani nosa, prstenasti iznad gornje usne a mali prsti prema bradi. 

Udahnite dugo i duboko i izdahnite i pevušite. Ponovo lagano otvorite i zatvorite uši i čućete ritmično zujanje. Ovu poseldnju vežbu treba ponoviti najmanje tri puta a onda lezite i odmorite se.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)